Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 30 hektarlık alanda Kuzey Mezopotamya'nın Fırat'tan Dicle hattındaki ilk arkeoloji kazısını gerçekleştiren arkeologlar, Neolitik dönemden Ortaçağa kadar yerleşim katmanları barındıran Büyükboğaziye Höyüğü'nde devasa…
Milattan önce 7 binli yıllara uzanan geçmişiyle Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü, arkeopark projesinin onaylanmasıyla açık hava müzesine dönüşecek ve çok sayıda tabakanın kalıntıları görülebilecek.…
Şanlıurfa'da Neolitik dönemin izlerine rastlanılan Sarayburç Ören Yerinde kazı çalışmaları başladı.
Bu yılki arkeolojik kazılarda çok sayıda neolitik dönem yapısı ön plana çıktı. Mardin Boncuklu Tarla, Batman Hasankeyf Höyük, Kastamonu Kahintepe, Şanlıurfa’da Karahantepe, Taşlıtepe, Harbetsuvan Tepesi, Sefertepe, Ayanlar Höyük ve Hamzantepe’deki…
Öncesine dair bilgi olmayan Göbeklitepe kültürünün başka bölgede gelişip Şanlıurfa'ya gelmiş olma olasılığını savunan duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, alanı anlamak için tabakalanma sorunun çözümü şart diyor. Özdoğan'a göre birçok yapıda…
Doç. Dr. Mehmet Somel tarafından yönetilen projenin antropolojik analizini Hacettepe Üniversitesi’nden Yılmaz Selim Erdal, laboratuvar çalışmasını ODTÜ antik DNA laboratuvar sorumlusu Füsun Özer, modelleme kısmını bilgisayar bilimci Elif Sürer ve…
Neolitik döneme tarihlenen insan yüzü şeklindeki taş maskenin birkaç ay önce keşfedildiği ve şu anda İsrail Eski Eserler Kurumu ile İsrail Jeoloji Araştırmaları uzmanları tarafından incelendiği belirtildi. Pembemsi sarı kireçtaşından yapılmış maske…
Drone ile görüntülenen ve ölüler için kullanıldığı düşünülen Stonehenge ve Avebury Arasındaki 5.000 Yıllık ‘Ölüler Evi’ arkeologlar tarafından kazılmaya başlandı.