1980’lerde Nevalı Çori’de ve daha sonra Göbeklitepe'deki arkeoloji kazılarda bulunan, T şekilli dikilitaşlar keşfedildiğinde, 1965 yılında Adıyaman'da bulunan ve o güne dek arkeolojik tuhaflık olarak yorumlanan Kilisik heykeli'nin tarihi önemi çok…
Anadolu’da Yerleşikliğin Kökeni, Son Avcılar ve Göbeklitepe üzerine konuşan Arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul, Göbekli Tepe benzeri başka arkeolojik alanlar da olduğuna dikkat çekti ve özellikle Karahan Tepe ile benzeri bazı alanlardaki arkeolojik…
Öncesine dair bilgi olmayan Göbeklitepe kültürünün başka bölgede gelişip Şanlıurfa'ya gelmiş olma olasılığını savunan duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, alanı anlamak için tabakalanma sorunun çözümü şart diyor. Özdoğan'a göre birçok yapıda…
Göbeklitepe nedir, sorusuna bir tarih öncesi alandır, arkeolojik birikintiler içeren yapay bir höyüktür cevabını veren Alman Arkeoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Lee Clare, "Eski paradigmasından kurtulduğunda, Göbeklitepe’yi tamamen farklı bir…
Alman Arkeolog Prof. Dr. Harald Hauptmann, arkeoloji camiasında 1960'lı yıllara medeniyetler arasında geçiş sağlayan köprü olarak görülen Anadlu'nun son neolitik dönem bulguları ile aslında medeniyetin beşiği olduğunun anlaşıldığını söyledi.…
Urfa’da yer alan Karahan Tepe, devasa T biçimli dikilitaşları ile aynı Göbeklitepe gibi yaklaşık 10.500 yıl öncesine dair birçok gizem barındırıyor.