Niğde'nin Kayırlı köyünde Sırçalıtepe Höyüğü'nde arkelogların bulduğu aletler üzerinen yapılan radyo karbon tarihlendirmesine göre bölgede 9 bin 300 yıl önce de yerleşik hayatın olduğu anlaşılıyor.
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde çıkarılan ve siyah, yeşil gibi renkleri olan obsidyen taşından Anneler Günü’ne özel takılar tasarlandı.
Peru’daki arkeoloji kazılarında yaklaşık 1.200 yıl önce ölmüş adamın iskeletinin göğüs kısmında onlarca bronz eşya ile bir obsidyen bıçak bulundu. Arkeologlar mezardaki cürufu genç adamın metalürji uzmanı olduğuna…
Son yılların popüler dizisi Game of Thrones'ta ejderha camı (dragon glass) olarak nitelendirilen ve mucizevi özelliklere sahip olduğuna inanılan obsidyen paleolitik ve neolitik çağların en gözde ticari ürünüydü. Son araştırmaya göre Anadolu'dan…
Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'nde 2018 arkeoloji çalışmaları sona ererken, bu yılki kazılarda obsidyen ok ucu, milattan önce 6 bin 800'lü yıllarda kullanıldığı düşünülen geometrik desenli mühür ile kalkolitik tabakada sayım yapmak için kullanıldığı…
Meydan Dağı bölgesi arkeolojik yüzey araştırmaları ve kazılarının 2018 yılı çalışmaları tamamlandı. İkisi Afrika'da, biri Fransa'da olmak üzere dünyada sadece 3 tane bulunan çadır şekilli yapı izi keşfedilen araştırmalarda Paleolitik ve kalkolitik…
Batı Anadolu'da obsidyenin önemli rol oynadığı tek antik kentin kurulu olduğu Tepecik Höyüğü arkeoloji kazılarında keşfedilen savunma sistemi Troya antik kentinde bulunan mimariyle aynı çıktı.
Şanlıurfa'da arkeoloji kazısı yapılması gereken tarihi açıdan son derece kritik alanda yapılan inşaat kazısının sürmesi üzerine Arkeolog Nezih Başgelen, kamuoyunu gereken ilgi ve tepkiyi vermeye çağırdı.
Suriye'de 80 yıl önce bulunan ve 40 bin yıl önceye tarihlenen obsidyen parçasının 700 km uzaklıktaki Orta Anadolu'daki Acıgöl'den götürüldüğü ortaya çıktı. Obsidyen taşımacılığının yaklaşık 500 bin yıl öncesine kadar uzandığı tahmin…