Marmara Denizindeki endemik deniz çayırlarının korunması için başlatılan "Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları" projesi çerçevesinde pilot bölge seçilen Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Paşalimanı Adası'nda deniz çayırlarının bulunduğu alanın…
İlk antik DNA çalışmaları, Russ Higuchi ve arkadaşları tarafından bir müzede bulunan 150 yıllık soyu tükenmiş Güney Afrika zebrası üzerinde yapıldı. 2012 yılında ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü’nde Türkiye’deki ilk laboratuvar kuruldu ve ekip antik…
Hacettepe, ODTÜ ve Mersin Üniversitelerinde antik DNA çalışmaları yapan genetikçiler, Türkiye’de antik DNA çalışmalarının ileride yurtdışından gelecek kaynaklardan bağımsız olarak sürdürülebilmesi için arkeolog, zooarkeolog ve antropologlara çağrıda…
Ölülerini evlerin içine gömen Neolitik Anadolu topluluklarına ait mezarlardan elde edilen gen verileri, en az 2 farklı aile ya da sosyal yapı ortaya çıkardı: Genetik akrabalık ve Sosyal Akrabalık! Çatalhöyük, Aşıklı Höyük, Boncuklu Höyük, Barcın…
Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesinde Türkiye'den Çankaya ve Sabancı üniversiteleri girebildi. Geçen yıl listede olan Koç Üniversitesi ilk 500'teki yerini koruyamadı. En iyi ilk 600 üniversite arasında 5, ilk 800 üniversite arasına ise 8 Türk…
ODTÜ tarafından okul öncesi ve ilkokul düzeyindeki öğrencilere, Bilim ve Sanat Buluşuyor projesi kapsamında arkeoloji, matematik, fizik, kimya gibi bilim dalları çeşitli sanat dallarıyla birleştirilerek anlatıldı.
Bu yıl 30 yaşına basan ODTÜ Arkeoloji Topluluğu, geleneksei Arkeoloji Günleri etkinliğini 23-24 Mart 2019 tarihleri arasında düzenleyecek. 7. ODTÜ Arkeoloji Günleri'nde sunulacak bildiriler ve sunum yapacak isimler belirlendi.
Doç. Dr. Mehmet Somel tarafından yönetilen projenin antropolojik analizini Hacettepe Üniversitesi’nden Yılmaz Selim Erdal, laboratuvar çalışmasını ODTÜ antik DNA laboratuvar sorumlusu Füsun Özer, modelleme kısmını bilgisayar bilimci Elif Sürer ve…
ODTÜ'lü akademisyenlerin halka açık mekanlarda bilimsel söyleşilerinden oluşan Bilim Kafe etkinliğinde, Gıda Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mecit Halil Öztop, Mutfakta bilim mi olurmuş? başlıklı konuşmasıyla, gıda maddeleri ve mutfak…
Elazığ Valiliği, Fırat Kalkınma Ajansı ve Sivrice Belediyesinin davetlisi olarak kente gelen 7 kişilik ODTÜ, Sualtı Topluluğu ekibi, Elazığ Milletvekili Metin Bulut ile gölün güneybatısında Kilise Adası olarak bilinen noktada Batık Şehir'de dalış…
Tokat'taki Komana Pontika Antik Kenti'nde sürdürülen arkeoloji kazılarında bu yıl, antik kentin tarihini bin 300 yıl geriye götüren izlere ulaşıldı.
Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Hakkari'deki petrogliflerin yaşının ancak sistematik araştırmalarla ortaya çıkabileceğini belirterek; "Kaya resimlerinin teknik, tarihleme, stilistik ve sembolizm açısından incelenmesi gerekiyor" dedi.
Ortadoğu Teknik Üniversitesini kuruluşunun 62'nci yıl dönümü kutlama töreninde İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'ye ülkenin kalkınmasına yönelik yatırımları ve Türkiye'nin arkeolojik varlığının gün yüzüne çıkarılmasındaki katkıları nedeniyle Üstün…
Müzeleri daha sık ziyaret edilen yerler haline getirmek amacıyla özellikle çocuk ve gençlerin ilgisini çeken oyun teknolojilerinden yararlanılıyor.
Göbekli Tepe , Çayönü, Höyük, Aşıklı Höyük, Çatalhöyük başta olmak üzere arkeoloji kazılarında bulunmuş, Neolitik dönemde Anadolu'da yaşamış bin 500 insana ait DNA analizlerinin yapılabilmesi için ODTÜ'ye 2,5 milyon avro bütçe sağlandı.…
Komana Pontika Antik Kenti'nde arkeolojik kazısı yapılan alanın çevresine 10 güvenlik kamerası yerleştirilerek, antik kentin güvenliği artırıldı
Kanuni türbesinin araştırılması çalışmaları kapsamında "Zigetvar Kanuni Sultan Süleyman Türbe-Palankası Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu" düzenlendi
Tokat'ta Komana Antik Kenti'ndeki ocak ve depolama alanlarında yürütülen kazılarda buğday, arpa, baklagillerin yanı sıra pek çok meyve çeşidinin üretildiğine dair veriler elde edildi
Kazı heyeti başkanı BurcuErciyas, yaptığı açıklamada, Komana Pontika Antik Kenti'nde 2016 yılı kazı çalışmalarına başladıklarını söyledi.