Arkeologların bulduğu bıçakların benzer özellikler taşımasını youmlayan arkeoloji kazıları başkanı, Prof. Dr. Şevket Dönmez, "Büyük olasılıkla Oluz Höyük’te bir atölye olduğunu da düşünüyoruz. Bunların çerçilerden ya da bu işin ticaretini yapan…
Amasya'nın Göynücek ilçesindeki Oluz Höyük'te süren arkeoloji kazılarında, milattan önce 600 yıllarında hüküm sürmüş Medler'e ait 2 bin 600 yıllık Kubaba sunağı ve yapı kalıntıları ile yeni seramik parçaları bulundu.
Arkeolog Prof. Dr. Şevket Dönmez, Amasya’da Oluz Höyük'te süren arkeoloji kazılarında Med Krallığı dönemine ait olduğu belirlenen yaklaşık 2 bin 600 yıllık eserler bulunduğunu açıkladı ve "Medlere ait çanak, çömlek bulgular, bezemeli bir tunç levha…
Amasya'da yürütülen Oluz Höyük kazılarında yaklaşık 2 bin 500 yıllık Pers sarayının mutfağına ulaşıldı.
PTT A.Ş Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, Amasya'daki Oluz Höyük arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan ve Perslere ait 2500 yıllık posta istasyonu olabileceği ihtimali üzerinde durulan kalıntılarının bulunduğu alanı ziyaret etti.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oluz Höyük arkeoloji kazı başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, İslam dininde tevhit, din felsefesinde monoteizm denilen inancın, Anadolu'da ilk örneğinin Oluz Höyük'te yaşandığını…
Amasya’daki Oluz Höyük'te süren arkeoloji kazılarında geçen yıllarda Zerdüşt inancıyla ilgili mevcut bilgileri değiştirecek Ateşgede bulunduğunu hatırlatan
Prof. Dr. Şevket Dönmez, Ateşgedenin 1 metre yanındaki fonksiyonunu çözülmeye çalışılan…
Göçebe arkeolojisinin yanı sıra Türk kültürü arkeoloji açısından da büyük önem taşıyan Amasya'daki Oluz Höyük kazılarında ortaya çıkan Türkmen mezarları Türklerin Anadolu'daki bilinen en erken biyolojik kanıtlarını oluşturuyor.…
Son yıllarda yapılan arkeolojik keşiflerle arkeoloji dünyasında dikkatlerini üzerine çeken Amasya'daki Oluz Höyük'te yine şaşırtıcı keşifler yapıldı. 2 bin 500 Yıllık Pers sarayına apadana denilen sütunlu kabul salonu ile taht salonunun yanı sıra bir…
Prof. Dr. Şevket Dönmez, Oluz Höyük arkeoloji kazılarında buldukları kurşun parçalanrının, kurşun dökme adetinin antik kanıtları olduğunu söyledi.
Oluz Höyük'te Pers yerleşimi keşfedilirken Anadolu'nun dinler tarihini değiştirecek önemli bulgulara da ulaşıldı. Zerdüştlüğün tarihi yeniden yazılacak çünkü 2.500 yıllık buluntuların İran'da bile olmadığına dikkat çekildi.…