Çorum'un Ortaköy ilçesinde süren arkeoloji kazılarında Şapinuva kentinin sınırları belirginleşirken, Hitit şehir planında atölyelerin, yönetim binaları ve yerleşim alanlarından çok uzağa yapıldığı dikkat çekiyor. Bu da günümüz kavramıyla Hititlerin…
Şapinuva arkeoloji kazılarında bulunan binlerce hayvan kemiği parçası bir bir incelenerek analiz ediliyor. Bir oda dolusu kemikten elde edilen bilgiler ile kazılarda çıkan binlerce kil tabletteki bilgiler birbiriyle karşılaştırılarak Hititlerin…
Çorum'un Ortaköy ilçesindeki Şapinuva Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazısında arkeologlar, silo olabileceği değerlendirilen yaklaşık 3 bin 300 yıllık bir çukur buldular. Yapının şekli Boğazköy ve Alacahöyük'te bulunan silolara benziyor ama onların…
Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Önder İpek, 5. Rekreasyon Araştırmaları Kongresinde, arkeolojinin topluma ulaştırılmasında müzelerin önemini anlattığı konuşmasında toplum arkeolojisi kavramına dikkat…
Arkeologlar tarafından yapılan kazı çalışmasında açığa çıkarılan 20 metrekarelik alan üzerindeki tek odalı yapıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara 2 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanlığı yetkilileri tarafından inceleme yapıldı.…
Türkiye'nin ilk yatılı müzesi olan Çorum Müzesi'nde 2011 yılında başlayan uygulama kapsamında, içinde Hitit evi, eğitim atölyesi, sergi salonu ve yatakhane gibi bölümler bulunan eğitim ve uygulama merkezinde yaklaşık 3 bin öğrenci konaklayarak eğitim…
Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu: Hatti ve Hitit medeniyetini araştıracakların gidecekleri tek yer Çorum'dur. Artık bilim insanları, hatta bilinçli gezginler Çorum'u görmeden Hatti ve Hitit kültürünü özümseyemeyeceklerini anladılar.
Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'yı ziyaret eden Türkiye'de görevli bazı büyükelçiler, Çorum Müzesi'ni ve kenti gezdi
Hattuşa'nın UNESCO tarafından Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınışı ve çivi yazılı tablet arşivlerinin Dünya Belleği Listesi'ne alınmasının yıl dönümleri dolayısıyla büyükelçileri ağırladı.