Soğdlar ve Türkler kitabı
Akademisyen Yazar Başak Kuzakçı’nın İpek Yolu’nun gizemli tüccarları Soğdlar’ın tarihi ve Türklerle ilişkilerini belgeler ışığında anlattığı, Soğdlar ve Türkler isimli kitabı, VakıfBank Kültür Yayınları'nca…
Akademisyen Yazar Başak Kuzakçı’nın İpek Yolu’nun gizemli tüccarları Soğdlar’ın tarihi ve Türklerle ilişkilerini belgeler ışığında anlattığı, Soğdlar ve Türkler isimli kitabı, VakıfBank Kültür Yayınları'nca…
Kazakistan’daki arkeoloji kazısında, 1.500 yıllık bir mezardan çıkarılan kemer tokasında Göktürk hanının bilinen en eski tasvirleri bulunmuştu. Tokayı bulan ekipte yer alan Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynulla Samaşev, söz konusu tasvirin Göktürklerin…
Stirling Ünivetsitesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Philip Slavin, theconversation sitesinde yayınladığı makalede, Kara Veba'nın nerede başladığının yüzyıllık gizeminin nasıl çözüldüğünü anlattı ve çözümde arkeoloji ile genetik biliminin rolüne dikkat…
Eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Carl Gustaf Emil Mannerheim'ın "Batı'dan Doğu'ya Asya" sergisi, 15 Ocak'ta Yapı Kredi bomontiada ev sahipliğinde, sanatseverlerle buluşacak.
Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin yakın arkadaşlarından İsa Sofi'ye ait türbede tadilat sırasında bulunan motifler, eski Orta Asya Türk inancının izlerini taşıyor. Türbedeki tek İslami öge mezarın yönü. Türbenin iç…
Ülkeler Orta Asya'ya yönelmişken Biz neden orada yokuzdye sorulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Eravşar, Türkiye'de 40'ın üzerinde arkeoloji bölümü olmasına rağmen Orta Asya arkeolojisine yönelik araştırma yapan bir arkeoloji bölümünün…
Doç. Dr. Oktay Özgül liderliğindeki arkeolojik yüzey araştırmalarında Kars Kağızman’da iki ayrı yerde yeni kaya resim alanı tespit edildi. Türklerin Anadolu’daki izlerini barındırdığı tespit edilen 70’e yakın yeni kaya resmi bulundu.…
Arkeolojik veriler ve bilimsel araştırmalar, İpek Yolu'nun ticari taşımacılık için kullanılmaya başlamasından en az bin yıl önce dağ çobanlarının yol güzergahı olduğunu gösteriyor. Parça parça olmuş hayvan kemiklerinden oluşan zooarkeoloji verileri,…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personeline, Osmanlı'dan günümüze çevre ve şehirciliğin değişimini anlatan Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Abidelerin civarında şehirlerin olduğu arkeoloji kazıları yapıldıkça ortaya çıkıyor. Bu şehirler, bizim bildiğimiz…
Arkeologlar Birleşik Arap Emirliklerinin El Ayn kentinde bölgenin en eski camisini keşfettiler. İslam’ın Şafağında Abbasi Halifeliği yıllarında inşa edilen cami alanındaki arkeolojik buluntular o yıllarda uzak diyarlarla iletişim olduğunu da…
Atlı savaşçıları ile Avrupa'yı tehdit eden Hun akınlarının, veba salgına yol açan virüslerin atalarını da atları vasıtası ile taşımış olabileceği iddia edildi. Bilimsel verilere dayandırılan ihtimal, Türklerin Çinlilere karşı uyguladığı biyolojik…
Kongreye Özbek ve Türk bilim adamlarının yanı sıra 30’a yakın ülkeden çok sayıda uzman katılıyor.
Kazakistanlı bir grup arkeolog Kızılderililerin Orta Asya ile bağlantılarını araştırmak için Amerika'da inceleme yapıyor. Yıllardır merak edilen "Kızılderililer Türk mü?" sorusuna olumlu cevabı savunanlar bu araştırma ile önemli bir adım daha…
Sarmışsay Vadisi'ndeki kaya resimleri, Orta Asya tarihi ve kültürünün araştırılması açısından büyük önem taşıyor. Dikey ve yatay çizilen resimler aynı zamanda yüksek sanatsal değere sahip.
Karahanlılar döneminin önemli yerleşim alanlarından Kırgızistan'ın Narın Bölgesi'nde kazı çalışmaları sonucunda kare planlı türbe kalıntısına ulaşıldı. Kalıntının Karahanlı Hükümdarlarından birine ait olam ihtimali de yüksek…
Arkeogenetikçiler bugünkü halkları kullanarak Hintlilerin nüfus kaynaklarını tespit etmeye çalışıyor. Araştırmacılara göre Hint popülasyonlarının kökenleri 50 bin yıl boyunca Afrika, İran ve Orta Asya'dan gelen göçmenlere dayanıyor. Yani Türkler de…
Rus antropologlar, nonmetrik karşılaştırmalı kafatası analizleri ile İskitlerin etnik kökeninin Orta Asya kavimlerine kadar uzandığını savundu. Araştırma sonuçları, İskitlerin kökeninin Türklere dayandığına savunan varsayımı kısmen destekler…
Türk İslam tarihinin büyük şairi, bilim adamı ve düşünürü Yusuf Has Hacip (Cusup Balasagın), doğumunun 1000. yılında doğup büyüdüğü Kırgızistan’ın kuzeyindeki Burana antik kentinde anıldı.
İslamiyeti kabul eden ilk Türk devleti Karahanlıların inşa ettiği minare, kule ve türbeler dönemin kültürü ve mimarisine ışık tutuyor.
Tarihte Doğu ile Batı'yı İpek Yolu üzerinden bağlayan, kültürlerin, dinlerin ve ticaretin kesişme noktası olan Buhara, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle göz kamaştırıyor