Arkeoloji alanında araştırmalar yapan Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Bilal Toprak, İsrail'in Ortadoğu'da yapılan arkeolojik çalışmaları, Filistin topraklarını işgalin aracı olarak kullandığını ve siyonizmin temelinin…
Prof. Dr. Ömer Turan, akademik mirası korumada yapılar kadar, o yapıların barındırdığı bilgi birikiminin korunmasının da çok önemli olduğunu anlattı.
Bozok Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca, ‘Sınırları Çizen Kadın’ isimli eserinde, Orta Doğu'nun şekillenmesinin etkili isimlerinden Gertrude Bell’e dair tarihi bilgi ve bulguları kitaplaştırdı. Karaca, 1889’da…
Birleşik Arap Emirlikleri neolitik çağ sakinlerinin çobanlık yapan göçebeler olduğu, koyun ve keçileriyle birlikte hareket ettikleri sanılıyordu ama Maravah adasındaki arkeolojik keşifler tam aksine yerleşik yaşam olduğunu gösteriyor.…
'Atatürk Uluslararası Barış Ödülü sahibi Bernard Lewis 101 yaşında hayatını kaybetti.
Dünyanın insan şekilli en eski ahşap heykeli Shigir İdolü ile Göbeklitepe'deki insan şekilli T biçimindeki taşların çağdaş olduğuna dikkat çekildi ve birbirini çağrıştırdıkları savunuldu. Avrasya avcılarının aynı dönemde benzer eserler ortaya…
2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi kapsamında gerçekleştirilen Orta Doğu Özel Oturumunda konuşan ünlü tarihçi Zekeriya Kurşun, "Basra Körfezi'ndeyazılı bir kültür yok. Varsa bile çok az ve bu çok geç döneme ait. Bunlar kendi…
Ortadoğu'da içinde sanatsal unsurlar barındıran ilk dolmen İsrail'de keşfedildi.
İçinde oymalar ve süslemeler bulunan dev dolmenin 4 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor.
Hatay'ın Antakya ilçesinde "dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi" olarak bilinen Kurtuluş Caddesi'nin yer altında kalan yaklaşık 100 metrelik antik sütunlu orijinal hali, Hatay Büyükşehir Belediyesinin yapacağı çalışmayla turizme kazandırılacak.…
Emevi Halifesi Hişam Bin Abdülmelik’in Eriha’daki sarayında yer alan 827 metrekarelik dev mozaik tablo restore edilerek turizme açıldı.