Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle 2021'de Gaziantep Müze Müdürlüğü başkanlığınca üniversite yerleşkesindeki fıstık bahçesinde başlatılan çalışmalarda Alt Paleolitik dönemde avcılık gibi aktivitelerde kullanılan 8 bin 200 yontma taş eser bulundu.…
Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki Gurs Vadisi'ndeki Uluköy Mağarası'nda arkeolojik kurtarma kazılarına başlandı. Kuzey Mezopotamya'nın ilk paleolitik mağara kazısı olan çalışmalarda Paleolitik dönemin 3 evresine de ulaşıldı. 'Alt Paleolitik', 'Orta…
Paleontologların 1881’de Çek Cumhuriyeti’nde Mladeč köyündeki bir mağarade bulduğu kafatasının önce bir erkeğe ait olduğu sanılıyordu ancak 140 yıl sonra teknolojik imkanlar sayesinde kafatasının 17 yaşında bir genç kıza ait olduğu ortaya çıktı. Genç…
Fosil bulgularında arkeometrik ve biyometrik çıkarımların geçmişte yitip gittiği sanılan hikayelerin bir kısmının günümüze nasıl aktarabileceğini bu yazıda göreceksiniz. İşte yaklaşık 12 bin yıl önce çamurlar içindeki bir yolda, kucağında taşıdığı…
Tarih öncesi insanların yaklaşık 400 bin yıl önce kemik iliklerini yemeden önce haftalarca mağarada sakladıklarını ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı. Geyiklerin bacak kemiklerinin üzerinde avlandıktan çok sonra belirli yerlerde açılmış kesik…
Paleolitik çağı betimleyen pek çok resimde insanlar mamutlara ve benzeri dev hayvanlara ellerinde taş baltalar ve mızraklarla saldırırken görülür. Avın daha sonra nasıl, kesilip parçalandığı ise hayal gücüne bırakılır. Oysa kasaplık keskin ve ince…
İstanbul'un Paleolitik, epipaleolitik, neolitik, kalkolitik dönemlerini araştıran İstYA Projesi kapsamında geçen yıl Beykoz'da bulunan yontma taş dönemine ait taşınabilir kaya sanatına ait nesnelere, bu yılki çalışmayla yeni objeler eklendi. Bölgede…
Kuzey Fransa elde edilen yeni arkeolojik bulgulara göre, Avrupa'daki Acheulian Kültürünün varlığına dair 650.000 yıllık yeni kanıtlar bulundu.
Antalya'daki Karain Mağarası'nda 2019 yılı arkeoloji kazılarının son gününde paleolitik çağda üretilmiş 2 ucu keskin, sivri uçlu 350 bin yıllık el baltası bulundu. 2007 yılında aynı bölgedeki kazılarda 400 bin yıllık olduğu belirlenen el baltası…
Küçükçekmece Gölü’nün kenarındaki Bathonea Antik Liman'ından Yarımburgaz Mağarası’na uzanan alanın İstanbul’un ilk ören yeri olmasını öneren proje Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunuldu.
Ay, yazı dili bulunmadan önce insanlar için ilk saati görevini görüyordu. Ayın yüzü geceler boyunca ve mevsimlere göre düzenli olarak değişiyor ve bu da onu güvenilir bir zaman işareti haline getiriyordu.
Çinli paleontologların PNAS dergisinde yayınlanan makalesine göre; Anhui eyaletindeki arkeolojik kazı alanında yapılan çalışmalarda 300 bin yıl öncesine tarihlenen insanlara ait 30’dan fazla fosilleşmiş kemik ve diş kalıntısı bulundu.…
Kuzey İtalya’daki Grotta della Bàsura mağarasında yaklaşık 14 bin yıllık olduğu tespit edilen 5 insana ait 180 ayak izi bulundu. Arkeolojik araştırmayla tespit edilen izler modern teknolojik yöntemlerle incelendiğinde insanların mağarada ellerinde…
Balkan Yarımadası’nda 7 yıl öne bulunan Paleolitik figüratif mağara sanatı, bölgede şu ana dek ulaşılabilen en eski örnek. Dr Aitor Ruiz-Redondo ve meslektaşları, Balkanlarda 34.000 yılllık olduğu tahmin edşlen resimlerin Paleolitik çağa ait olduğu…
Son yılların popüler dizisi Game of Thrones'ta ejderha camı (dragon glass) olarak nitelendirilen ve mucizevi özelliklere sahip olduğuna inanılan obsidyen paleolitik ve neolitik çağların en gözde ticari ürünüydü. Son araştırmaya göre Anadolu'dan…
Salkhit Vadisinde 2006 yılında altın madeni aranırken bulunan ve Moğolistan'da o güne kadar buzul çağı yıllarında yaşamış insansı bir türe ait olduğu tahmin edilen ilk fosil parçasının yaşı radyokarbon metodu ile sanılandan 8 bin yıl önceye…
Simon Fraser Üniversitesi Arkeoloji Bölümü üyelerinin sonuçları Paleolitik Arkeoloji Dergisinde yayınlanan araştırmasında, paleolitik çağ insanlarının mağaralardaki el izlerinde eksikliği dikkat çeken parmaklarının dini inanç ritüeli olarak kurban…
Mağara resimleri ve arkeolojik bulguların astronomi ile bağlantılı olabileceği tartışmaya açık konu olsa da sık sık gündeme geliyor. Physics Dergisinde yayınlanan yeni araştırma Avrupa'daki 4 ünlü paleolitik çağ mağara resimleri ile
Türkiye'deki…
Zaraysk arkeolojik alanında çalışan Rus arkeologlar sıradışı bir fosil keşfi gerçekleştirdiler. Alanda bulunan mamut kafatasının içine eşya koymak için kullanıldığı anlaşıldı.
LEG 161 projesi kapsamında Doğu Akdeniz’de yapılan sondaj kazısının sonuçlarını dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Cevdet Merih Erek, “Bunlar gizlenen, saklanan ve gün yüzüne çıkmayan raporlar. Ben bunlara bir şekilde internet üzerinden ulaştım ve bir…
Arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında Manyas Gölü yakınlarında, yaklaşık 300 bin yıllık olabileceği düşünülen arkeolojik alan tespit edildi. Yongalanmış taş aletler ile sürtmetaş teknolojisi kullanılarak yapılan baltalar ve öğütme taşları, söz…
Meydan Dağı bölgesi arkeolojik yüzey araştırmaları ve kazılarının 2018 yılı çalışmaları tamamlandı. İkisi Afrika'da, biri Fransa'da olmak üzere dünyada sadece 3 tane bulunan çadır şekilli yapı izi keşfedilen araştırmalarda Paleolitik ve kalkolitik…