Çin'in kuzeybatısındaki Şaanşi eyaletinde bulunan bir kireç taşı mağarasında oldukça iyi korunmuş dev panda fosili keşfedildi. Paleontologlar paleolitik çağa tarihlenen fosilin büyük kısmının bulunmasından dolayı seviçli. Dev pandanın kafatası…
En büyük dinozor ne kadar olabilir sorusuna cevap arandı ve dünyanın en büyük dinozorunun ne kadar büyük olabileceği hesaplandı! Bugüne dek bulunan fosillerin ebatlarının yanı sıra bir canlının hareket kabiliyetini sürdürebilme ve beslenme…
Güney Afrika ülkesi Zimbabwe'deki Kariba Gölü kıyısında bulunan Geç Triyas döneminden kalma fosillerin, yeni bir dinozor türüne ait olduğu tespit edildi.
Paleontologlar, Dinocephalosaurus orientalis’in keşfiyle, Triyas Dönemi’nin gizemlerini çözmek için yeni kapılar araladı. National Museums Scotland’dan Dr. Nick Fraser, bu türün ilk kez bu kadar tam bir fosilinin görülebildiğini ve bu canlının…
1960'lı yıllarda ilk paleolitik bulgular saptanan Çin'in Shanxi eyaletindeki Shiyu Üst Paleolitik bölgesindeki arkeoloji kazılarında binlerce taş alet ve hayvan kalıntıları ile bir insana ait olduğu belirlenen bir kafatası parçası bulundu. Ne var ki…
2017 yılında restorasyon çalışmasının ardından müzeye dönüştürülen Osmanlı Konağı binasında ziyaretçileri ağırlayan Çankırı Müzesi'nde; arkeoloji, etnografya bölümlerinin yanı sıra zürafagiller, gergedangiller, kılıç dişli kaplan gibi fosiller de yer…
Karaburun ilçesinde yaygın yüzey araştırma yöntemi kullanımıyla gerçekleştirilen arkeoloji çalışmalarında, bölgede Buzul Çağı'nda yaşamış toplayıcı avcı gruplara ilişkin çok sayıda arkeolojik veriye ulaşıldığı açıklandı.…
Dünyanın bilinen en eski deri fosilinin, dinozorlardan eski olduğu ve muhtemelen Captorhinus aguti olarak adlandırılan kertenkele benzeri bir hayvana ait olduğu tespit edildi.
Çankırı'da milyonlarca yıl önce yaşamış, oklu kirpi benzeri yırtıcı bir hayvana ait fosil bulundu ve türe Hystrix kayae adı verildi. Kazılara başkanlık eden dünyaca ünlü Türk paleotoloğu Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, "Bu Çankırı'ya özgü bir hayvan. Bu…
Köytendağ bölgesinde bulunan boyları 20 ile 90 santimetre arasında değişen yaklaşık 3 bin dinozor ayak izi hakkında bilgi veren Türkmenistan Bilimler Akademisi, Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü başaraştırmacısı Kakacan Bayramov, "dinozor ayak izleri, iki…
Denizli'nin Buldan ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda, buldan gölünde fosilleşmiş 21 bin yıllık zeytin polenleri bulunduğu açıklandı. Öte yandan Buldan’da zeytin tarımının M.Ö. 50 ila M.S. 600 yılları arasında altın çağını…
Son derece nadir görülen bir 'dinozor mumyası' keşfedildi. Bugüne kadar doğal yollarla mumyalaşarak bozulmadan günümüze kalan dinozor fosili Kanada’da bulundu.
Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Sofular, 8 yıldır sürdürülen arkeoloji kazılarda ortaya çıkarılan yeni bovit türüne Sofular adı verilecek.
Dünyanın insan eliyle düzenlenmiş en eski yataklarının kalıntıları Güney Afrika'da Border Mağarasında bulundu. Yaklaşık 200 bin yıl önce kuru otlardan yapılan yataklar kül tabakalarının üzerine inşa edilmişti. Kül tabakaları, insanları uyurken…
Paleontologlar 1832 yılında kaleme alınan bir anlatının gerçek olup olmadığını merak ettiler. Söz konusu metindeki bataklık bulundu. Bir ada cumhuriyeti olan Mauritius'un Mare la Chaux kenti yakınlarındaki fosil dolu bataklıktan binlerce Dodo kuşu…
Paleolitik çağı betimleyen pek çok resimde insanlar mamutlara ve benzeri dev hayvanlara ellerinde taş baltalar ve mızraklarla saldırırken görülür. Avın daha sonra nasıl, kesilip parçalandığı ise hayal gücüne bırakılır. Oysa kasaplık keskin ve ince…
Görünüş olarak modern devekuşlarına benzeyen ve fil kuşundan çok daha hızlı koşabilen Pachystruthio dmanisensis türü hayvanın Avrupa’ya Güney Kafkasya ve Anadolu üzerinden göçmüş olabileceği tahmin ediliyor.
Rusya'daki Yana Gergedan Boynuzu arkeolojik alanından çıkan iki süt dişinden elde edilen DNA analizleri sayesinde hem daha önce bilinmeyen bir etnik grup keşfedildi hem de onlarla Amerika'ya ilk göçen yerleşimciler arasında akrabalık bağları tespit…
Çin’de tarih öncesi dünyadaki canlı çeşitliliğinin kökenlerini aydınlatmaya yardımcı olacağı yahmin edilen 518 milyon yıllık fosil alanı keşfedildi.
Çin'de 110 milyon önce yumurta bağlanması nedeniyle öldüğü tahmin edilen yeni bir kuş türüne ait fosil bulundu. Serçe büyüklüğündeki yeni kuş türüne Avimaia Schweitzerae adı verildi.