Babil Kralı Nabonidus'un tasviri bulunan 2560 yıllık yazıt keşfedildi
Suudi Arabistan’da bazalt kayalardan üzerine oyulmuş, elinde bir asa tutan Babil Babil Kralı Nabonidus'un ve 26 satırlık çivi yazısı bulunduğu petroglif bulundu.
Suudi Arabistan’da bazalt kayalardan üzerine oyulmuş, elinde bir asa tutan Babil Babil Kralı Nabonidus'un ve 26 satırlık çivi yazısı bulunduğu petroglif bulundu.
Anadolu'nun en eski kaya resimleri arasına girebilecek örnekler içerdiği belirtilen mağara resimlerinde hayvan figürleri dikkat çekiyor.
Mısır Eski Eserler Bakanlığı arkeoloji ekibinin ortaya çıkardığı ve en eskisinin neolitik çağdan kalma olduğu tahmin edilen petrogliflerde, zürafalar, filler, timsahlar, küçük bir yerleşin alanını gösteren bir harita çizimi, sığır otlatma sahneleri,…
Arkeologlar, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesinde bir kabilede doğum kutlamasını gösteren 4 bin yıllık kaya sanatı örnekleri keşfettiler.
Adıyaman'da balıkçılar sayesinde onbinlerce yıllık olduğu sanılan kaya resimleri keşfedildi. Balıkçılar, suları çekilen Atatürk Barajı kıyısında kaya resimleri olduğunu fark etti. Adıyaman Müze Müdürü ve gazeteciler olay yerine koşarak elbiselerle…
Aizanoi Antik Kenti'nde bulunan Zeus Tapınağı'nın duvarlarına çizilmiş Çavdar Türklerine ait 400 petroglif tarzı figür ile Bizanslılar tarafından kazınmış yüzlerce haç figürü bulundu.
Sibirya’nın güneyindeki Tuba nehri üzerindeki Shalabolino sığınağında, bir kısmı canavarları tasvir eden yüzü aşkın petroglif bulundu.
Yucatan Yarımadası'nda bugüne dek Mayalara ait en fazla çizim bulunan bir mağara keşfedildiği açıklandı. Mağaranın yer definecilerden korumak için şimdilik gizli tutuluyor.
İç Moğolistan'da bulunan kayaya oyulmuş ilginç yüz şeklinin kristalografi teknikleri ile yapılan tarihlendirmesi yaklaşık 7,700 yaşında olduğunu gösterdi.
Katarın kaya resimleriyle ünlü Al Jassasiya bölgesinden daha büyük bir petroglif alanı Al-Shahaniya kenti yakınlarındaki El-Dosari'de keşfedildi.
Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Hakkari'deki petrogliflerin yaşının ancak sistematik araştırmalarla ortaya çıkabileceğini belirterek; "Kaya resimlerinin teknik, tarihleme, stilistik ve sembolizm açısından incelenmesi gerekiyor" dedi.
1,5 milyon hektar üzerine kurulu Chiribiquete Ulusal Tabiat Parkında, en eskilerinin 20,000 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 70,000 civarındaki kaya resminde genellikle dev karınca yiyen, yünlü maymun ve jaguar gibi hayvanlar yer…
En erkeni neolitik çağda kazınmış resimlerde; keçiler, maymunlar, köpekler, kaplanlar, leoparlar, develer, boğalar, filler ve atlar, boğalar, deve ve atlar üzerinde binici sahneleri, ok-yaylı av sahneleri, kılıçlı ve hançerli insan figürleri yer…
Arkeologlar, Rusya'nın Kola Yarımadası'ndaki Yeni Taş Devri çağının en önemli beş eseri arasında gösterilen kaya resimlerinin kesin yaşını ortaya çıkarmayı başardı.
Tibet'te aralarında hayvan ve insan figürleri yer alan doğayı ve takımyıldızları tasvir eden yaklaşık 2.000 yıllık 609 adet kayalara oyulmuş resimler bulundu
Ürdün'ün 2.000 yıldan beri terkedilmiş Ölü Ateş Çölü olarak nitelenen Jebel Qurma bölgesinde en az 4.000 yıllık taştan inşa edilmiş mezarlar bulundu. Mezarların 'kule mezar" olduğu tahmin ediliyor.
Girit'te Asphendou Mağarasında 1960'larda keşfedilen karmaşık geometrik ve petrogliflerin sanılandan daha eski olduğu Üst Paleolitik çağda yapıldığı anlaşıldı. Resimlerden birinin de soyun tükenmiş bir geyik türüne ait olduğu tespit…
Batı Avustralya'daki kimyasal tesisler 40.000 yıllık kaya resimlerini eritiyor. Çevreciler, bilim adamları ve arkeologlar Avustralya'nın en eski kaya sanatını emisyonlardan korumak için kampanya yürütüyorlar. Ama resmi raporlara göre kayaların yok…
Siberian Arctic olarak adlandırılan Siberyanın kuzey kutbuna yakın bölgeleri; her ne kadar halen küresel arkeoloji haritasında büyük boşluk gibi görünse de burada 30 bin yıl önce de insanların yaşadığı kanıtlandı. Özellikle binlerce yıllık petroglif…
Ürdün’de yapılan arkeolojik çalışmalara göre 2000 yıllık kaya üzeri yazıtlar ve petroglifler bulundu.