Türk ve Kırgız arkeologların ortak kazı çalışması gerçekleştirdiği Kırgızistan'ın kuzeyindeki Narın bölgesinde, arkeolojik önem arz eden 44 önemli parça bulurken aralarındaki altın ziynet eşyaları tasarım şıklıkları ile göz…
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan ve Türkiye'nin ortak teklifi ile 2020 yılı UNESCO kararı ile Bilge Tonyukuk Yılı ilan edildi.
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi tarihçi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan başkanlığındaki ekip, 20 yıllık araştırma sonucu kaybolmaya yüz tutmuş çok sayıda tarihi eser, belge ve arkeolojik bulguyu gün yüzüne çıkartarak kitaplaştırdı. Kitaptaki arkeolojik…
Doç. Dr. Oktay Özgül liderliğindeki arkeolojik yüzey araştırmalarında Kars Kağızman’da iki ayrı yerde yeni kaya resim alanı tespit edildi. Türklerin Anadolu’daki izlerini barındırdığı tespit edilen 70’e yakın yeni kaya resmi bulundu.…
Eskiçağda Kars Kaleleri adlı araştırma ile Kars'ın tarihi kaleleri kitaplaşırken, Tarihi Dokunun Korunması Projesi kapsamında tarihi hamamları restore ediliyor.
Prof. Dr. Alpaslan Ceylan; "Altın var diye dedesine veya komşusunun dedesine ait bir mezarı yine kendi elimizle tahrip ediyoruz,. Türk tarihinde önemli yere sahip koyun ve koç heykellerini de kırıyoruz. Neden?" diye sordu.
Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Kars’taki yüzey araştırmaları sırasında M.Ö. 3000-2000 yılları arası Türk kültürüne ait olduğu düşünülen kaya resimleri ile kurgan tipi mezarlara ulaştıklarını açıkladı.