Arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan Urartulara ait olduğu tahmin edilen , yaklaşık 2 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğindeki anıtsal heykelin, gövdesi kare prizma şeklinde, ayak kısmı işlenmiş, baş kısmı daha stilize bırakılmış. Baş kısmı ve…
Türkiye'de ne yazık ki bir haberde arkeoloji ve şirket adı yan yana geldiğinde, genellikle ya çıkar odaklı bir proje ya da bir şirketin arkeolojik ve doğal alanlara verdiği zarar söz konusu oluyor. Oysa zihniyet olumlu olduğunda hem arkeoloji bilimi,…
Van'da, Urartular tarafından inşa edilen Ayanis ve Çavuştepe kalelerinde yıllardır yürütülen kazı çalışmalarında yaklaşık 30 bin arkeolojik eser müzelere teslim edildi.
Van'ın Tuşba ilçesinde geçen yıl kaçak kazı yapıldığı tespit edilen alanda başlatılan arkeoloji kazılarında Urartular dönemine ait içinde 13 pitos bulunan yeni bir anıtsal yapı grubu ortaya çıkarıldı.
Van'daki Ayanis Kalesi'nde arkeologlar 36 yıldır pek çok tarihi kalıntı ile karşılaşmış ama bugüne dek hiç insan iskeleti bulamamışlardı. Bu sene ilk kez bir iskelet bulundu. Beyin kısmı kısmen günümüze iskelet antropologları çok heyecanlandırdı.…
Ayanis Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan odada, kraliyet ailesinin duvarda süs olarak kullandığı değerlendirilen yaklaşık yaklaşık 2.700 yıllık bronz mimari kaplama levhası bütün halde bulundu.
Van'ın Tuşpa ilçesindeki Ayanis Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında ilk kez Urartulara ait bir kraliyet çöplüğü keşfedildi. Çöplük alanındaki kazılarda, Urartularda soylu kesimin kullandığı mühür, bulla (mühür baskısı), kanca, seramik parçaları ile…
Van'ın Tuşba ilçesinde kaçak kazı sırasında yerin 6-7 metre altında bulunan Urartu dönemine ait yapı grubunun, bilim dünyasına kazandırılması için çalışma başlatıldı.
Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim tepeye yaptırılan Ayanis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan odanın gizemi araştırılıyor
Prof. Dr. Mehmet Işıklı, 'keşfimiz arkeoloji tarihi açısından çok önemli. Analizini yaptırdık. İnsanların binlerce yıl boya kullandığını biliyoruz ama onlar doğaldı. Ya kök boya ya da doğada bulunan renkli taşlarla yapılıyordu. Burada gördüğümüz ve…
Van Gölü'ne bakan bir tepede yer alan Ayanis Kalesi denince ilk akla gelen Urartuların baş tanrısı Haldi'ye ithafen yapılan tapınakta restorasyon ve korumaya yönelik çalışmaların sürerken, arkeologlar da binanın mimari sırlarını çözme çalışıyorlar.…
Van'da Urartulardan kalma tarihi alanlarda arkeoloji kazıları yapan arkeologlar Ayanis Kalesi'nde buluştu. Kazı Başkanları sorunlarını dile getirdi ve gelecek sene bir Urartu Çalıştayı gerçekleştirme konusunda anlaştı.
Van'ın Tuşba ilçesindeki Urartu dönemine ait önemli eserlerden Ayanis Kalesi'nin arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından turizme açılması hedefleniyor.
Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Hakkari'deki petrogliflerin yaşının ancak sistematik araştırmalarla ortaya çıkabileceğini belirterek; "Kaya resimlerinin teknik, tarihleme, stilistik ve sembolizm açısından incelenmesi gerekiyor" dedi.
Van Gölü'nde araştırma yapan belgesel ekibi, Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde Adilcevaz Kalesi'nin kalıntısı olduğu değerlendirilen tarihi surları bir kez daha görüntüledi. Arkeologlar daha önce varlığını reddettikleri kalenin görüntülerine bu kez…
Atatürk Üniversitesi bünyesinde Doğu Anadolu Seramik Kültürleri Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulmak isteniyor.
GAÜN’de Bilime Sosyolojiden Bakmak Panelinde, Sosyolojinin; arkeoloji, antropoloji, psikoloji gibi pek çok alanın merkezinde yer aldığı belirtildi ve "Arkeolojik kazı aslında hiyerarşinin tiyatral bir şekilde ifade edildiği bir ortam"…
Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığındaki ekip tarafından yapılan arkeolojik kazılarda bu yıl Urartuların dini yaşamı, mimarisi, taş işçiliği ve yönetim yapısını yansıtan önemli buluntular ortaya çıkarıldı.
Arkeologlar Adilcevaz ilçesindeki Urartu döneminden kalan Kef Kalesi'nde kazı çalışmaları için inceleme yaptı.