Harran Ulu Cami ziyarete açıldı
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Harran Ören Yeri'ndeki tarihi cami, restorasyon ve kazı çalışmalarının ardından ziyarete açıldı.
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Harran Ören Yeri'ndeki tarihi cami, restorasyon ve kazı çalışmalarının ardından ziyarete açıldı.
Orta Doğu'nun en büyük anıtsal görsel kalesi olduğu tahmin edilen UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Harran Kale Sarayı'nın gelecek yıl ziyarete açılabilmesi için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Arkeologların hedefi, Sin veya Sabi…
Harran Sarayı kalıntılarındaki arkeoloji kazılarında şu ana dek bulunan kitabeler 1058 tarihini gösteriyor ama alan kimi seyyahlara göre Nümeyriler döneminde 2. Mervan'ın 10 milyon dirhem harcayarak yaptığı saray iken kimi seyyahlara göre Sabi…
Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki Bazda Mağaraları'nda tarihi ve gizemli oluşumlar ziyaretçileri geçmişe yolculuğa çıkarıyor. 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı statüsündeki mağaralar, henüz turizme açılmadı ama varlığını duyarak alana gelen insan sayısı…
Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, yaklaşık 800 yıl önce Moğol istilası sırasında Harran Ulu Cami'nin yağmalanarak yıkıldığını, doğu cephesi, mihrabı, şadırvanı ve minaresinin büyük bölümünün…
Harran arkeoloji kazılarında, Orta Çağdan kalma, 9 yüzyıllık ilaç şişesi keşfedildi. Yaklaşık 15 santim uzunluğundaki şişenin dış yüzeyi birbirine sarılmış ağızları açık yılan kabartmalarıyla süslü. Mitolojide ölümsüzlüğü temsil eden yılan figürü,…
Arkeolog Prof. Dr. Mehmet Önal, Harran'da bu yıl yürütülecek arkeolojik kazılarda antik seyyahların bahsettiği Harran okullarına ait kalıntılara rastlamayı umut ettiklerini söyledi.
Yaklaşık 13 asırlık Emeviler Dönemi'nde eseri olan yüzlerce odaya sahip üç katlı Harran sarayı, Orta Doğu ülkeleri çinde Orta Çağ'dan bu yana ayakta kalmış nadir saray örneklerinden. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı…
Ayda bir kratere adı verilen ünlü uzay bilimci ve matematik bilgini Battani'nin doğduğu ve gözlem yaptığı Şanlıurfa'nın tarihi Harran ilçesine, geçmişteki ününe yakışır rasathane yapılması planlanıyor
Dünyanın en önemli inanç turizmi merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa'daki Balıklıgöl yerleşkesinin, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için yapılan hazırlıkların son aşamaya geldiği bildirildi.
Harran Ören Yeri'nde, devam eden arkeoloji kazılarında Emeviler Dönemi'nde İslami esaslara göre yapılan 32 tuvalet ortaya çıkarıldı.
Şanlıurfa'da UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Göbeklitepe'nin ardından geçici listede bulunan tarihi yerleşim Harran'ın da asıl listeye dahil edilmesine yönelik beklentiler arttı.
Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında bulunan Harran Ören Yeri'ndeki kazı çalışmalarında yaklaşık 900 yıllık hamam gün yüzüne çıkarıldı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal,yaklaşık 50 kişilik ekiple çalışmaların sürdüğü Harran kazılarında bilinip de görülmeyen tarihi kalıntılarının meydana çıkarıldığını söyledi.
Felsefecileri, kahinleri, bilginleri, astronomları ve astrologları ile ünlü Harran anitk kentinin insanları bin yıl önce mis kokular sürünerek yaşıyorlarmış. Harran arkeolojik kazı alanında bin yıllık 'parfüm dükkanı' bulundu
Şanlıurfa'da bir projenin temel kazıları sırasında bulunan, Roma dönemine ait sarayın tabanına işlenen Savaşçı Amazon Kraliçeleri mozaiklerinin bulunduğu Haleplibahçe Mozaik Müzesi, ziyaretçilerine farklı bir atmosfer yaşatıyor.
Göbeklitepe'de kafatası ayini yapıldığı iddiaları henüz kesinlik kazanmamakla birlikte, Prof. Dr. Mehmet Önal'a göre çok şaşırtıcı değil ve bazı dikili taşlarda gövdesinden ayrılmış baş olarak yorumlanan yuvarlak şekiller, Göbeklitepe'de kafatası…
Harran Ören Yeri'nde bulunan tarihi Ulu Cami'de bin yıl sonra ilk kez restorasyon çalışması yapılacak.
Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yerli ve yabancı turistler, istedikleri takdirde oluşturulan özel alanda kazı çalışmaları yapabilecek. Harran'ın gönüllü arkeologları şimdiden kazılara başladı.