Türkiye'de ne yazık ki bir haberde arkeoloji ve şirket adı yan yana geldiğinde, genellikle ya çıkar odaklı bir proje ya da bir şirketin arkeolojik ve doğal alanlara verdiği zarar söz konusu oluyor. Oysa zihniyet olumlu olduğunda hem arkeoloji bilimi,…
Kırklareli'ndeki Aşağıpınar arkeolojik kazılarında bulunan eserler Kırklareli Müzesi'nde, Trakya'da 8 bin yıllık önce tarımsal faaliyetler yapan çiftçiler zyaretçilere maketlerle anlatılıyor.
Edirne Barosu konferans salonunda Edirnelilerle buluşarak Trakya’da yapılan arkeoloji çalışmalarını anlatan ünlü arkeolog Trakya’da tümülüs müzesi kurmak için çok uğraştıklarını ama sonuç alamadıklarını dile getirdi.
Arkeolog Emeritus Prof. Dr.…
Siyasetçiler ve siyasete soyunanlar arkeolojiden nasıl yararlanmalı? Yakın Doğu'da Siyaset, arkeolojik belgeler ışığında Neolitik çağlardan bu yana Önasya'daki inşaat siyaseti, siyasi entrikalar ve siyasetçilerin okuması gereken metinler: Doç. Dr.…
İlki 1932 yılında Türk Tarih Kurumu kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından organize edilen, gelenekselleştirilerek her yıl düzenlenmeye başlanan Türk Tarih Kongresi'nin 19'uncusu Ankara'da 3 Ekim ile 7 Ekim tarihleri arasında…
Daha önce yaptığı açıklamaların ya anlaşılmadığını ya da zaman içinde anlam kaymaları olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, "Kurulan enstitüyü Bakanlığın sahiplendiği, yüzlerce arkeoloğun desteklediği vurgulanıyor, yani Fahri Hoca ve benim…
Gaziantep Merkezli Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü tarafından Ankara'da organize edilen sözde Arkeoloji Şurasının sonuç konuşmasında "Yasa hazırlanıp üst makamlara sunulmuştur ve bu yasa ileride ortaya çıktığında yapılan bütün eleştirilere…
"Türkiye'de arkeoloji ile ilgili bir kurumsal yapının kurulması gerekli. Bu konuda hiçbir kuşku yok. Ama bu bir enstitü mü olmalı yoksa başka bir şey mi olmalı? Bu önemli bir soru!" diyen Türk arkeolojisinin bilge isimlerinden Prof. Dr. Mehmet…
Fırat 1964 - 2004, 40 Yılın Öyküsü adlı kitabıyla ilgili söyleşinin ikinci bölümünde, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan Keban Barajı'nın Harput Kültürü'nü nasıl değiştirdiğini, bölgedeki ağalarla, beylerin farkını ve Baraj Arkeolojisi ile ilgili önemli…
Anadolu'nun Neolitik dönem arkeolojik mirasını kayıt altına almayı ve dünyaya tanıtmayı hedefleyen hedefleyen Avrupa'nın Neolitik Köprüsü: Taşlar Yerinden Oynuyor Projesi çerçevesinde Anadolu Neolitik Mirası ve Avrupa'ya Yayılımı anlatan belgeselin…
Hammaddeden Ustalara Tarihöncesi Arkeolojisinde Malzeme - Yontmataş-Sürtmetaş-Kemik-Boynuz-Diş-Kil-Çanak Çömlek
Göbeklitepe'de arkeoloji kazılarının 1995 yılında başladığını belirten Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, 'daha ilk yılından Göbeklitepe'deki her şeyi biliyorduk. İlk yıldan itibaren bugün heyecan yaratan sonuçların hepsi vardı. Göbeklitepe üzerine birçok…
Göbeklitepe tapınaklarının kaşifi Prof. Dr. Klaus Schmidt'in eşi arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt'in sosyal medyada Göbeklitepe’nin kar altında kalmış fotoğraflarını paylaşması ile başlayan tartışmada çatı örtüsünün işlevi gündeme gelirken, duayen…
Yarımburgaz’ın dünyada arkeoloji literatürüne girmesine önemli katkısı olan Profesör Doktor Mehmet Özdoğan, Kanal İstanbul tartışmaları çerçevesinde Atilla Güner’le Akşam Postası yayınında, 'Gelecek nesillere ne cevap vereceğiz? Burayı yok etmek…
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 11 Eylül Çarşamba günü Ankara’da Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda, arkeolojik kazı başkanlığı sıfatını sürdüren Türk arkeolojisinin ikinci kuşağından 14 profesöre teşekkür ederek,…
488 bin avro bütçe ile hayata geçrilecek projenin hedefi, Aşağıpınar ve Rusokastro arkeolojik alanlarındaki rekonstrüksiyon ve sosyalleşme faaliyetlerini turizm açısından cazip noktalar haline getirebilmek.
Anadolu Uygarlıklarından İzler sergisi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Darphane-i Amire binasında sanat severlerle buluştu. 23 sanatçıya ait resim, heykel ve seramik çalışmalarının yer aldığı sergi, 30 Eylül ‘e kadar gezilebilecek.
Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Veli Şen, Aşağıpınar'ı Trakya'nın Göbeklitepesi olarak nitelendirerek, milattan önce 6 binli yıllarda Anadolu'dan Trakya'ya gelen ilk insanların tarımsal faaliyetlerinin araştırıldığı Aşağıpınar tüm dünya açısından…
Anadolu'dan Trakya'ya gelen ilk insanların tarımsal faaliyetlerine ilişkin bulgular elde edilen Kırklareli'ndeki Aşağıpınar arkeolojik kazılarında sona gelindi. 28 yıldır devam eden çalışmalar, son kazı sezonunun bitmesiyle…
Kırklareli'ndeki Aşağıpınar arkeolojik kazılarında 2011 yılında bulunan ve Avrupa Arkeologlar Birliği Kongresi'nin logosu olarak kullanılan ana tanrıça heykelciği, Kırklareli Müzesi'nde sergilenenler arasında en dikkati çeken eser olarak öne…
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü bünyesinde kurulan ve alanında uzman akademisyenler tarafından hazırlanan müzede, Paleolitik Çağ'dan Antik Çağ'a Anadolu'nun bilinen kültürleri tanıtılıyor. Etnografik eserlerin sergilendiği…
Dünya uygarlık tarihine baktığımız zaman belli kırılma noktaları vardır diyen Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, 'bugünkü uygarlık, daha doğrusu endüstri devrimine kadar olan uygarlıkta ne varsa onun tetiği burada çekiliyor. O sistemi anlamak için Anadolu…