Taş Tepelerde ortaya çıkan her yeni olgu popüler dilde "cilalı taş devri" olarak kullanılan "neoitik çağda" yaşam tarzının anlaşılabilmesi için yeni bir umut olurken aynı zamanda çözüm isteyen yeni gizemler ortaya çıkartıyor. Göbeklitepe'de leopar…
Dünya'nın Neolitikçisi Urfa'da! Şanlıurfa'da Harran Üniversitesinde süren Dünya Neolitik Kongresine 63 ülkeden bine yakın katılımcı geldi. Birbirinden ilginç konuların ele alındığı oturumlara ilgi hayli yoğun. Oturumlarda ele alınan konularla ilgili…
Dünya Neolitik Kongresi'nin açılışında konuşan Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Son 60 yılda Türkiye'de arkeoloji alanında yapılan çalışmalara eş değer bir başarıyı, önümüzdeki dört yıl içinde gerçekleştirmeyi planlıyor…
Taş Tepeler Projesi Başkanı arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul, "Göbeklitepe'deki arkeoloji kazılarının bulguları, tarım ve hayvancılığın yerleşikliğin nedeni değil sonucu olduğunu, 12 bin yıl önce yaşayan toplulukların sadece hayatta kalma mücadelesi…
Taş Tepeler Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul, Şanlıurfa'daki kazı alanlarında insanların beslenme alışkanlıklarının nasıl olduğuna yönelik önemli bulgulara rastladıklarını belirterek, özellikle Karahantepe'de süren arkeoloji kazılarında çok…
Şanlıurfa'daki Karahantepe'de yapılan kazılarda, neolitik döneme ait taş üzerine kazılmış koşan yaban eşeği figürü bulundu.
Edinburgh Üniversitesi Mühendislik Okulu, Malzeme ve İşlemler Enstitüsü öğretim üyesi Dr. Martin Sweatman'ın Göbeklitepe'deki D yapısında bir astronomik kayıt hatta takvim olabileceği iddiasını, Göbeklitepe ve Karahantepe Arkeoloji Kazıları Başkanı…
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Taş Tepeler-Büyük Dönüşümün Coğrafyası: Yeni Araştırmalar ve İlk Sonuçlar" başlıklı konferans, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi.…
Şanlıurfa'da Taş Tepeler Projesi çerçevesinde kazıların sürdüğü arkeolojik alanlardan Göbeklitepe'de bilinen en eski boyalı heykel bulunurken, eş zamanlı olarak Karahantepe'de bulunan insan heykeli de arkeoloji biliminde önemli bir keşifin eşiği…
Göbeklitepe'de yeni bulunan neolitik çağın bilinen ilk boyalı heykeli olan yaban domuzu; H şeklinde bir sembol, bir hilal, iki yılan ile üç insan yüzü veya maskesi olduğu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde yer alıyor.
Göbeklitepe Kazı…
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Taş Tepeler arkeoloji projesi bünyesinde kazıların devam ettiği Göbeklitepe ile Karahantepe'yi ziyaret ederek yeni bulunan heykelleri inceledi.
Şanlıurfa şehir merkezine 46 kilometre mesafedeki Tek Tek Dağları Milli Parkı içindeki Karahantepe Ören Yeri'nde 2017 yılından bu yana süren kazıların yeni sezonun 3 ay sürmesi planlanıyor.
Türk Hava Yolları'nın Türkiye Tanıtım Etkinlikleri'nin Güney Kore ve Japonya'daki programında şirketin Taş Tepeler'in restorasyon ve tanıtım sponsorluğunu üstlendiklerini belirten THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat,…
İspanya’nın Türkiye Büyükelçiliği ve İstanbul Cervantes Enstitüsü tarafından, her iki ülkeden akademisyen ve arkeologların katılımıyla gerçekleşecek etkinlik, 15 Haziran Perşembe günü 14.00 – 17.00 saatleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda…
Prof. Dr. Necmi Karul, Prof. Dr. Barbara Helwing ve Dr. Lee Clare, Berlin'deki konferansta Taş Tepeler ve Türk Alman arkeolojik işbirliğine dair sunumlar yaptı.
Göbeklitepe'de son yıllarda daha çok koruma çalışmalarına yöneldiklerine dikkat çeken Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul,, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil olduktan sonra Göbeklitepe'de ciddi bir ziyaretçi baskısı oluşmaya başladığını, yapıların…
Arkeoloji Kazılarında Neolitik dönemin önemli tapınak alanlarının bulunduğu Şanlıurfa'daki Karahantepe, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ören yeri statüsüne alındı.
Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'ndeki arkeoloji kazılarında gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerin, modüler geçici çatıyla koruma altına alınması planlanıyor.
Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'nde yeni sezon kazıları, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan'ın katıldığı açılış kazısı ile başladı. Yeni sezon için temizlik çalışmalarına başlanan Karahantepe'de arkeologların kapsamlı kazıları Kurban Bayramı'ndan…
Körtiktepe arkeoloji kazılarında insanların henüz avcı toplayıcılık yaparken köy hayatının temellerini attığı ortaya çıkarılmıştı. Arkeologlar Karahantepe'de keşfettikleri neolitik köy ile yerleşik hayatın 12 bin yıl önce varlığını…