Yozgat'ın Sorgun ilçesinde Kerkenes Harabeleri olarak da bilinen Pteria Antik Kenti'ndeki Keykavus Kalesi'nde Yozgat Valiliği öncülüğünde yürütülen arkeoloji kazıları, İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Şevket Dönmez'in başkanlığında sürüyor.…
Oluz Höyük kazılarında geçen yıllarda bulunan Medlere ait buluntularla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Şevket Dönmez, Medler'in bugüne kadar ön Asya’da çok fazla arkeolojik izleri bilinmeyen bir toplum olduğunu belirterek, "bu seneki heyecanımızın da…
Arkeologların bulduğu bıçakların benzer özellikler taşımasını youmlayan arkeoloji kazıları başkanı, Prof. Dr. Şevket Dönmez, "Büyük olasılıkla Oluz Höyük’te bir atölye olduğunu da düşünüyoruz. Bunların çerçilerden ya da bu işin ticaretini yapan…
Amasya'nın Göynücek ilçesindeki Oluz Höyük'te süren arkeoloji kazılarında, milattan önce 600 yıllarında hüküm sürmüş Medler'e ait 2 bin 600 yıllık Kubaba sunağı ve yapı kalıntıları ile yeni seramik parçaları bulundu.
Arkeolog Prof. Dr. Şevket Dönmez, Amasya’da Oluz Höyük'te süren arkeoloji kazılarında Med Krallığı dönemine ait olduğu belirlenen yaklaşık 2 bin 600 yıllık eserler bulunduğunu açıkladı ve "Medlere ait çanak, çömlek bulgular, bezemeli bir tunç levha…
Amasya'da yürütülen Oluz Höyük kazılarında yaklaşık 2 bin 500 yıllık Pers sarayının mutfağına ulaşıldı.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oluz Höyük arkeoloji kazı başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, İslam dininde tevhit, din felsefesinde monoteizm denilen inancın, Anadolu'da ilk örneğinin Oluz Höyük'te yaşandığını…
Amasya’daki Oluz Höyük'te süren arkeoloji kazılarında geçen yıllarda Zerdüşt inancıyla ilgili mevcut bilgileri değiştirecek Ateşgede bulunduğunu hatırlatan
Prof. Dr. Şevket Dönmez, Ateşgedenin 1 metre yanındaki fonksiyonunu çözülmeye çalışılan…
Kapadokya bölgesinde bir ahırda 2007 yılında Prof. Dr. Yücel Şenyurt tarafından keşfedilen ve yaklaşık 2 yüzyıl önce duvar taşı olarak kullanıldığı tahmin edilen muhtemelen Hitit Dönemi'ne ait takriben 3.500 yıllık Luwi hiyeroglifli 22 kitabe parçası…
Öntarihten Geç Antik Çağ'a Anadolu - İran'ın Kutsal Toprakları, Din Arkeolojisi - Tarihsel Coğrafya temalı İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü IV. Arkeoloji ve Sanat Tarihi Çalıştayı'nda bildiri sunmak isteyenler için son başvuru tarihi 10…
Göçebe arkeolojisinin yanı sıra Türk kültürü arkeoloji açısından da büyük önem taşıyan Amasya'daki Oluz Höyük kazılarında ortaya çıkan Türkmen mezarları Türklerin Anadolu'daki bilinen en erken biyolojik kanıtlarını oluşturuyor.…
Son yıllarda yapılan arkeolojik keşiflerle arkeoloji dünyasında dikkatlerini üzerine çeken Amasya'daki Oluz Höyük'te yine şaşırtıcı keşifler yapıldı. 2 bin 500 Yıllık Pers sarayına apadana denilen sütunlu kabul salonu ile taht salonunun yanı sıra bir…
Prof. Dr. Şevket Dönmez, Oluz Höyük arkeoloji kazılarında buldukları kurşun parçalanrının, kurşun dökme adetinin antik kanıtları olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Türklerin ata yurdunun Uzak Asya değil Maveraünnehir olduğunu iddia eden Arkeolog Şevket Dönmez'in tezine itiraz ederek, Türklerin En Eski Anayurdu'nun Güney Sibirya olduğunu iddia etti
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, ezber bozacak bir iddia ortaya attı.
Beşiktaş arkeoloji kazılarında ortaya çıkan kurganlar için Prof. Dr. Şevket Dönmez; "bu mezarların Türklerle bir alakası yok" demişti. Profesör Doktor Semih Güneri, "neye göre Türk değil" diyerek kurganların Türk-Altay kültürüne ait olabileceğini…
Oluz Höyük'te Pers yerleşimi keşfedilirken Anadolu'nun dinler tarihini değiştirecek önemli bulgulara da ulaşıldı. Zerdüştlüğün tarihi yeniden yazılacak çünkü 2.500 yıllık buluntuların İran'da bile olmadığına dikkat çekildi.…
Kazıda bulunan kurgan tarzında mezarlarla ilgili yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Dönmez, bölgeyi eylül ayında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü ve öğrencileriyle gezdiğini söyledi.
Zerdüşt Dininin 1.600 yıl önce Amasya'da etkili olduğu kanıtlandı.