Van'ın Erciş ilçesinde üzeri sunak olarak kullanılmış bir kayanın altına oyulmuş, 3 odalı Urartu mezarı tespit edildi. Libasyon yapıldığı tahmin edilen akandan açılan bir kanal, alandaki sıvının mezar içerisine girmesini sağlıyor. Bu daha önceki…
Erciş'teki Urartu Liman Kalesinin alt kısmındaki 20 metre yükseklikteki ana kayaya oyulmuş taş limanın varlığı daha önce bilinmiyordu. Gemilerin yanaşabilmeleri için 3 metre genişliğinde 11 basamaktan oluşan liman arkeologları şaşırttı. 'Şu ana kadar…
Van'ın Gürpınar ilçesinde yürütülen yüzey araştırmaları sırasında 2 bin 900 rakımlı dağa çıkan arkeoloji ekibi, Urartulara ait 4 kademeli kale kalıntısı içinde yer alan ana kayada 10 metre yükseğe oyulmuş mezar odasının içine ancak insansız uçan araç…
Van'da geçen yıl etkili olan kuraklık ve küresel iklim değişikliği nedeniyle su seviyesinde azalma yaşanan Van Gölü'nde, Çarpanak Adası'na ulaşımın sağlanması için yapılan 1 kilometrelik antik yolun büyük bölümü ortaya…
Çavuştepe'deki arkeoloji kazılarında 2700 yıllık mezardan bir insan, bir köpek, 4 at, sığır ve koyun kemikleri ile ünik bir hazneli kandil parçası çıktı. Sıradışı mezarın bir Urartu yöneticisine ait olduğu sanılıyor.
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yapılacak Tarih Arkeoloji ve Turizm Çalıştayı 29 Nisan 2019 Pazartesi günü Saat 13:30'da Bitlis Eren Üniversitesi Adilcevaz Meslek Yüksekokulu Salonunda gerçekleştirilecek.
Van'ın seramik kültürü geleneksel usullerle yaşatılıyor. Van'da geçmişi Urartu dönemine kadar uzanan seramik, Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından hazırlanan proje kapsamında çanak, çömlek ve testiye dönüştürülüyor.
Urartu kalesinde 2 bin 800 yıllık pithosların bulunduğu kalenin kuzeyindeki duvarlar yeniden inşa edilmeye çalışılırken kalenin, çalışmaların ardından turizme kazandırılması amaçlanıyor.
Van'da Urartulardan kalma tarihi alanlarda arkeoloji kazıları yapan arkeologlar Ayanis Kalesi'nde buluştu. Kazı Başkanları sorunlarını dile getirdi ve gelecek sene bir Urartu Çalıştayı gerçekleştirme konusunda anlaştı.
Çavuştepe Kalesi'nde 2018 arkeoloji kazıları başlarken, kazı başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Gürpınar Belediyesi tarafından çevresi çitlerle çevrilen alanda Urartular'ın ölü gömme adetleriyle ilgili yeni bulgulara rastlandığını hatırlattı.…
Urartular tarafından yaptırılan 2 bin yıllık baraj turistlerden büyük ilgi görürken, Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, 2 Bin 800 yıllık Şamran Kanalının hâlâ kullanıldığına dikkat çekti.