Danimarka'da bulunan en eski runik yazılı tarihi eser 269 yıl sonra değişti. 1865’te bulunan kemik taraktan sonra Funen adasındaki Odense kenti yakınlarındaki arkeoloji kazısında bir urne mezarda bulunan 8 santimetrelik demir bıçak, ülkede bulunan en…
Norveç’te kanalizasyon sisteminin onarımı öncesinde yapılan arkeolojik kurtarma kazısı sırasında sabuntaşından bir obje ortaya çıkarıldı. Oyun taşı olduğuna kanaat getirilen objenin üzerine savaş kardeşi anlamına gelen siggsifr yazısının bulunduğu…
Norveç'te, dünyada runik alfabesinin kullanıldığı en eski taşlar, gün yüzüne çıkarıldı. Arkeologların bir kaç ay önce bulduğu Runik Alfabe ile "idiberug" yazılı Svingerud Taşı'nın uzmanlarca incelenerek doğruluğu saptandıktan ve tarihi belirlendikten…
Ahşap nesnenin daha önce 13. yüzyıldan kalma bir şahin figürü çıkarılan tabakada bulunduğu ve muhtemelen aynı döneme ait olduğunun tahmin edildiği belirtildi.
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi tarihçi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan başkanlığındaki ekip, 20 yıllık araştırma sonucu kaybolmaya yüz tutmuş çok sayıda tarihi eser, belge ve arkeolojik bulguyu gün yüzüne çıkartarak kitaplaştırdı. Kitaptaki arkeolojik…
Prof. Dr. Semih Güneri; "Türk-Altay Kuramı kitabında Uzak Asya’daki Türk tarihini yazdık. Yakında Kaynak Yayınları’ndan çıkacak. Arkeolojik belgeler üzerine yazılmış bir Türk Tarih Tezidir” dedi.
Yazıtları çözmek oldukça zor, çünkü metinlerde bozulmalar nedeniyle her iki kelimenin başlangıcını ve bitişini işaret eden bazı özellikler eksik. Ancak yine de deşifre etmek imkansız değil.
Norveç’in başkenti Oslo’da bulunan küçük bir obje, Ortaçağ insanlarının Runik yazı dilini nasıl kullandığına dair önemli sorular doğurdu. Taş üstünde beş adet Runik simge bulunuyor. Sonuncusu kırılmış ve ikincisi diğerlerine göre biraz daha silik.…