Kültürel mirasın korunması ve geleceğe aktarılması temasıyla düzenlenen Antalya Arkeoloji, Kültür ve Sanat Fuarı’nın açılışında konuşan Arkeologlar Derneği Antalya Şube Başkanı Dr. Sevgi Temiz, "“Koruyamadığımız hiçbir değeri geleceğe miras…
Tiyatro aşkının başladığı Prusias ad Hypium Antik Kenti'ni ziyaret eden, "Kurtlar Vadisi Pusu", "Muhteşem Yüzyıl" ve "Diriliş Ertuğrul" gibi diziler ile "Aylan Bebek" ve "Hayde Bre" gibi ödüllü filmlerde izleyici karşına çıkan Aydan Çakır, henüz 5…
Taş Tepeler Projesi Başkanı arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul, "Göbeklitepe'deki arkeoloji kazılarının bulguları, tarım ve hayvancılığın yerleşikliğin nedeni değil sonucu olduğunu, 12 bin yıl önce yaşayan toplulukların sadece hayatta kalma mücadelesi…
Edirne Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü dönemindeki başarılı çalışmalarına Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi müdürü olarak yenilerini ekleyen Hasan Karakaya, Mimarlık ve Yaşam Söyleşileri'ne konuk…
Mona Lisa tablosu gerçekten gizemli bir sanat şaheseri. Ancak hem popülaritesinden çıkar sağlamak isteyenler hem turizm getirisinin büyüklüğünü artırmak isteyenler tablo ile ilgili o kadar çok gizem ürettiler ki sanat tarihçileri "yine mi gizem…
İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi, Avrupa Komisyonu’nca desteklenen UFUK AVRUPA Programı kapsamında, Avrupa’nın kültürel ve sanatsal ekosistemini desteklemek amacıyla yürütülen CULTURATI Projesi’nin STK, akademi, sanat ve teknoloji dünyasından yerli ve…
"Güçlendirilmiş Kalp", "Zaman Boyunca Fısıltılar", "Mistik Kuantum Şarkısı", "Ebedi Ayet", "Silikon Ruhlar", "Aria'nın Mirası", "Sanal Derviş", "Andromeda'nın Yankıları", "Sentetist'in Ode'u"... Bunlar yapay zeka Chatgpt'nin Rumi, Hafız-ı Şirazi,…
İstanbul Bienali'nin yeni direktörü Kevser Güler oldu
Ünlü sanatçı Handan Börüteçene, Salt Beyoğlu’nda açılan Üç İç Denizin Ülkesi sergisinin sanatçıların kayıp eserleri ile ilgili bir misyonu olduğunu belirttiği söyleşisinde "Arkeoloji sayesinde insanlık tarihini her şeyiyle değiştirecek bir yerlere…
İlhamını doğa, tarih, mitoloji ve arkeolojiden alarak ürettiği eserlerle modern Türk sanatına özgün mührünü vurarak tarihsel mirasın ve 'ata tohumlarının' korunması için çaba sarf ederken, bir yandan da Türkiye’deki kültür mirası ve sanat eserlerine…
24 Kasım'da Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek Pigmentler, Renkler ve Fikirler Sempozyumu, yurt dışından, Türkiye'den akademisyenleri bir araya getirecek. Sempozyumun koordinatörlüğünü Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve İnsani…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanat eseri, antika ve koleksiyon dış ticareti yaklaşık 4 yılda 117 milyon doları aştı
Müzelerin herkes için erişilebilir olması amacıyla başlatılan "İşaret Dili Müze Sanat Sözlüğü Projesi" kapsamında ihtiyaç duyulan 230 yeni kelimenin işaret dilinde tanımlaması yapıldı, seçilen 50 çağdaş Türk sanat eseri, işaret diliyle hazırlanan…
Zeytinburnu Kitapçısı Buluşmaları’nın ekim ayı konuğu Murat Pay oldu. 1981 İzmir doğumlu sinemayla ilgili teorik ve pratik çalışmalara imza atan, Marmara Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları yüksek lisansını "Gölge Oyunu Karagöz ve Sinema" adlı…
45 yıldır aralıksız yayınlanan Arkeoloji ve Sanat Dergisi 173. sayısını yayınlandı. Derginin bu sayısında Türkiye'nin tanınmış arkeologlarının imzalarını taşıyan yurt çapında süren kazılar ve ortaya çıkarılan tarihi eserlerle ilgili çarpıcı bilgi ve…
Zeytinburnu Kültür Sanat’ın Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması Geleceğin Ustaları bu yıl 10’uncu kez düzenleniyor. ve Hüsn-i Hat, Minyatür, Tezhip ve Çini eserlerin yarıştığı para ödüllü yarışması için başvurular başladı.…
İ.Ü. Hukuk Fakültesi Doktora Salonu 4 Eylül tarihinde önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Prof. Dr. Nuray Ekşi ve Prof. Dr. Tadeja Jere Jakulin'in çabaları ile hayata geçen "Sanat ve Kültür Varlıklarına İlişkin Uyuşmazlıkların Çözüm…
Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen meslek dallarından biri de hiç şüphesiz arkeologlar ve arkeolojik alan çalışanları. Sıcaklarda mola saatleri iple çekiliyor. Fakat Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde çalışanların molaları iple çekmelerinin…
Düzce'de tarihi milattan önce 3'üncü yüzyıla dayanan Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde arkeologların toprak altından çıkardığı tarihi figürler Tılsımlı Konuralp" adlı çini sergisine ilham oldu.
Arkeoloji dünyasının en tartışmalı keşiflerinden biri Fransa'daki La Roche-Cotard Mağarası'nda 1912 yılında yapıldı. Mağarada hiç insan yaşamamıştı, 8 ayrı yerde farklı şekilde parmakla oyularak yapılmış şekiller vardı! acana bunlar sanatsal üretim…
Döneminin en güçlü hükümdarı olarak tarihe adını altın harflerle yazdıran Abbasi Halifesi Harûnreşîd'in İslam ordusunun 782 yılındaki İstanbul Seferinde başkomutan olarak Haliç kıyılarına kadar geldiğine dikkat çeken Tarihçi Erman Şan, ünlü halifenin…