İspanya'nın kuzeyindeki Rioja Alavesa bölgesindeki mağarada yapılan arkeoloji kazısında ortaya çıkan toplu mezardan çıkan bulguların analizine göre Avrupa'daki büyük çaplı ilk savaş muhtemelen yaklaşık 5 bin yıl önce Neolitik dönemde, yani daha önce…
Şempanze gruplarının aralarındaki rekabet sırasında rakiplerini alt etmek için insanlara benzer stratejiler kullandığı gözlemlendi. Taktiklerinden biri de Sun Tzu'nun Savaş Sanatı kitabında da yer alan yüksek zemin stratejisi. Gözlem gerçekleştiren…
Ukrayna'nın sıcak savaş sürerken açık hava savaş müzesi ile ülkeye turist çekme çabaları kimilerine göre savaş kurbanlarına saygısızlık kimilerine göre tarihi hatırlamak ve ondan ders almak açısından yararlı.
Arkeolojik verilere göre; 278 yılında gerçekleşen Kremna Antik Kenti Kuşatması sırasında Roma ordusu bir tür kalkan duvarı oluşturma düzeni olan çok meşhur Testudo taktiğini kullanarak, 120 metre x 120 metrelik genişliğe sahip 15 metre yüksekliğinde…
Antik Yunan Tarihçilerine göre, Himera Savaşında Kartacalılara karşı zafer, Antik Yunan Şehir Devletlerinin ittifakı ile kazanılmıştı. Ancak arkeolojik kanıtlar bunun hamasi bir antik yalan olduğuna işaret ediyor. Bakın, savaşanlar kimlerdi ve antik…
Homo Sapiens yani günümüz insanlarının ataları ile Neandertallerin birbirleri ile çatışma ihtimali büyük ama Neandertallerin soyunu tüketenlerin insanlar olmadığı kesin.
İran ile ABD arasında savaş rüzgarları eserken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kültürel Miras'ı tehdit eden beyanı; Amerikan Arkeoloji Enstitüsü Amerikan Arkeoloji Derneği, Amerikan Mirası Koalisyonu, Uygulamalı Antropoloji Derneği, Modern Dil Derneği,…
Savaş Alanı Arkeolojisi'nin (Battlefield Archaeology) en büyük gizemlerinden biri Avrupa’nın bilinen en eski savaş alanı Tollense Vadisi'ndeki kalıntılar. Alanda kimlerin, ne amaçla savaştığını araştıran arkeologlar şimdi savaş alanı için hayli…
Leicester Üniversitesi arkeologları, 2015 yılında İngiltere'nin Leicester Şehri'nde Soar Nehri’ne yakın arkeolojik alanda buldukları ağaç kabuğundan yapılmış kalkanın savaşlarda pek işe yaramayacağını sanıyorlardı ama ahşap kalkan deneysel olarak…
Hitler’in Nazi ordusunun Trakya’dan Türkiye girme ve İstanbul’u işgal etme endişesine karşı alınan kum torbalı koruma çabası ile gizlice Anadolu'ya taşıma tedbirlerini, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, Görevimiz Tahliye:…
Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesindeki Büklükale Kazı Başkanı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, arkeoloji kazılarında Hititlere ait 9 yapı katı tespit ettiklerini bu yılki hedeflerinin Demir Çağı tabasını kaldırılarak Hitit çağına inmek olduğunu söyledi ve…
Klasik Dönem Osmanlı Savaşlarında Okçuluk ve Edirne'de Okçuluk Faaliyetleri konulu sunum yapan Dr. Öğr. Üyesi Hacer Ateş, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında ok kullanımının oldukça yaygın olduğunu ve Osmanlı okçularının Bizans mızrakçılarını…
Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Sirkeli Höyüğü'ndekiarkeoloji kazılarında bu yıl, üzerinde savaş izlerinin yer aldığı, Demir Çağı'na tarihlenen çift duvarlı sur ile üzerinde Luvi hiyeroglif ve Babil çivi yazısı bulunan damga mühür keşfedildi.…
Evrimsel bakış açısıyla yapılan yeni araştırmaya göre; erkeklere savaşma rolü verilmesi Cinsel Seçilim Yasasıyla alakalı ve eadece erkeklerin savaşa gitmesi gerçeği, patolojik rahatsızlıklara neden olan genetik mutasyonların sadece onları…
Danimarka'da çalışan arkeologlar, Kuzey Avrupa'da 2000 yıl önce gerçekleşen "Barbar" savaşları hakkında şaşırtıcı gerçekleri ortaya çıkardılar.
I. Dünya Savaşı sırasındaki Yunanistan'daki ortaya çıkarılan arkeolojik buluntular sergilenecek. Sergi, Birinci Dünya Savaşı’nın siper muharebeleri sırasındaki Müttefik kuvvetleri tarafından keşfedilen eserleri içerecek.
Arkeolojinin bütün bilimlerin toplamı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nevzat Çelik,
'herhalde kendini en çok cahil hissedenler sanıyorum ki arkeologlar olmalı' diyor
Kuzey Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde 2000 yıllık kaya oyuklarının antik astronomi kayıtları olduğu ileri sürüldü. Hayli fantastik görünen bilimsel iddia doğru ise delikler, efsanevi Türk Hakanı Mete Han'ın büyük zafer kazandığı yılın gezegen…
Arkeolog Doç. Dr. Necmi Karul, "Bir esere değer biçerseniz ancak o zaman benzerleri için bir piyasa oluşturabilirsiniz. Dolayısıyla medyada yer bulan rakamlar bir anlamada bu kara piyasaya hizmet eden manipülasyonlardır" diyor ve medyanın arkeoloji…
Gaziantep'te bulunan, dünyanın en büyük mozaik müzelerinden Zeugma'nın yanı sıra farklı temalardaki 12 müzede, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde "ziyaretçi rekoru kırılması" hedefleniyor