Dünyanın en eski kalesinin keşfi, neolitik çağ insanlarına dair ön yargıları sarsan yeni arkeolojik bulgu oldu. Arkeoloji çevrelerinde çığır açan arkeolojik keşif olarak yorumlanan kalıntılar, Berlin Özgür Üniversitesi (Freie Universität Berlin)…
Dünyaya Kültür Taşıyan Ön Türk Kurultayı'nda son yıllarda ortaya atılan Sibirya-Göbeklitepe bağlantısı hipotezinin sunumu yapıldı.
Arkeologlar, Sibirya'da Tagar kültürüne ait bir mezarda bir insan kemiği ve X şeklinde boncuk diziliminden oluşan bir tılsım keşfettiler. Mezardaki muskanın, Bozkır Medeniyetlerinin ölüm gelenekleriyle ilgili bazı gizemlere ışık tutması…
Sibirya'da Taştık Kültürü'ne ait iki önemli keşif yapıldı. Taştıklara ait ilk kez bir yerleşim alanı bulunurken, alandan üzerinde petroglifler bulunan bir de kumtaşı çıkarıldı.
Kuzey Yarım Küre'de, gök bilimcilerin "ateş çemberi" olarak adlandırdığı, 2021’in güneş tutulması gerçekleşti.
Antik Sibirya avcılarının Buz Devri'nde hayatta kalma mücadelesi verirken ısıya dayanıklı kaplar ürettikleri anlaşıldı. Amur nehri havzasında bulunan çömlekler 16.000 ile 12.000 yılları arasına tarihlendirildi.
Afrikalıların bugüne kadar Neanderthal DNA’sı taşımadıkları sanılıyordu ancak son araştırma Afrikalılarda da Neandertal DNA’sı olduğunu tespit etti. Princeton Üniversitesi uzmanlarının gerçekleştirdiği araştırmanın ortaya çıkardığı bilimsel senaryoya…
Rusya'nın Kuzey Kutup Dairesi'ne yakın özerk bölgesi Yakutistan Cumhuriyetinde Tirekhtyakh Nehri kıyısında 3 yıl önce annesi gezinen Angelina Sadovnikova adlı kız öğrenci 41.000 yıllık önce donarak mumyalaşmış yaban sıçanın kalıntısını fark…
Rusya’nın Novosibirsk Bölgesi’nde Neolitik Çağ’da ritüel amaçlı olarak kullanıladığı tahmin edilen kemikten yapılma kuş figürü ve boynuzdan yapılma geyik kafası bulundu.
Sibirya’daki Denisova Mağarası’nda, mamut dişinden yapılmış 45.000 yıllık olduğu tahmin edilen boyalı mağara aslanı figürü bulundu. 45.000 yıllık aslan figürini, mamut dişinden yapılmış ve kırmızı aşı boyasıyla boyanmış.…
Dokuz Eylül Üniversitesi Kafkasya Orta Asya Arkeoloji Araştırmaları Merkezi ile İrkutsk Devlet Üniversitesi Baykal Bölgesi Araştırmaları Enstitüsü, Sibirya Araştırmaları Projesi çerçevesinde Yenisey ve Lena nehirleri arasında ortaklaşa prehistorik…
Sibirya kazıları üzerinden Şamanizmin izini süren Sergen Çirkin’in kaleme aldığı Güney Sibirya Arkeolojisi ve Şamanizm kitabına göre; güçlü sözlü geleneğe sahip Sibirya Şamanları, öğretilerini nesilden nesle aktardı, arkeolojik ve etnografik…
Rusya'daki Yana Gergedan Boynuzu arkeolojik alanından çıkan iki süt dişinden elde edilen DNA analizleri sayesinde hem daha önce bilinmeyen bir etnik grup keşfedildi hem de onlarla Amerika'ya ilk göçen yerleşimciler arasında akrabalık bağları tespit…
Geçen yıl Temmuz ayında kuzeydoğu Sibirya'da Sakha Cumhuriyeti'nde şaşırtıcı derecede, tüyleri, dişleri ve tırnakları ile birlikte iyi korunmuş bir yavru dağ aslanı ve kurt kafası bulunmuştu. CT taraması ile inceleyen hayvanların kaslarının,…
Sibirya'da atlarıyla birlikte gömülmüş olarak bulunan Ochi-Bala mumyasının lanetine inanan ve kötü şans getirdiğini savunan bölge halkı, müzede muhafazan edilen mumyanın tekrar gömülmesi için kampanya başlatmıştı. Yerel yöneticiler mumyanın Ukok…
Sibirya'da Tunç Çağında gömülmüş ilginç 4 iskelet bulundu. Bir iskeletin yanında, 50 kadar balıkçıl ve turna kuşlarının gagalarıyla süslenmiş gizemli bir kıyafet, diğerinde ise bronz kürelerden oluşturulmuş gözlük benzeri maske vardı. 5 bin yıllık…
Genetik, arkeolojik ve dilbilimsel yöntemlerle elde edilen bilgiler, Estonca ve Fince gibi Uralik dillerin Kuzey Avrupa’da evrilmediğini, doğrudan Sibirya'dan geldiğini gösteriyor.
Sibirya'da geçen yıl donduğu için hiç bozulmamış halde bulunan tay yavrusundan alınan kan ve doku örneklerinin klonlamaya uygun olup olmadığı araştırılacak.
Bugüne dek varlığı sadece arkeoloji kazılarında bulunan diş ve küçük bir parmak kemiği parçalarından tespit edilebilen Denisovanlara ait ilk kafatası parçası Sibirya'da keşfedildi. Fosilleşmiş avuç içi büyüklüğündeki kafatası parçası, dişlerin ve…
Max Planck İnsan Tarihi Bilim Enstitüsü ve Berlin Arkeoloji Enstitüsü'nün Kafkas Genetiği araştırmasına göre, 2-3 bin yıl önce Kuzey Kafkasya'daki tüm halklar genetik olarak birbirlerine çok benziyor ve göç analizlerinde Amerika, Sibirya ve Güney…
Arkeologların Sibirya'daki Denisova Mağarası'nda bulduğu mamut fildişinin 50.000 yıl önce kadınların başına taktığı bir taç olduğu tahmin ediliyor. Fildişi tacın saçları toplama görevi dışında büyük ihtimalle Altay Dağları'ndaki kabileler ya da…
Günümüzden yaklaşık 50 bin yıl önde yaşamış insanlar ile günümüz insanlarını arasındaki genetik bağlantılara dair araştırmaların sayısı artıyor. Paleolitik Dönem Avrasyalılarının hâlâ yaşayan genleri Asyalı ve Avrupalıların genetik farklılaşması nın…
Sibirya’nın güneyindeki Tuba nehri üzerindeki Shalabolino sığınağında, bir kısmı canavarları tasvir eden yüzü aşkın petroglif bulundu.