1995 yılında Refah-Yol Hükûmeti döneminde İçişleri Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün organize ettiği gizli bir operasyonla, Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde
bugün Dicle Barajı sularının altında kalan ve peygamber mezarı olduğuna inanılan iki…
Ünlü sanatçı Handan Börüteçene, Salt Beyoğlu’nda açılan Üç İç Denizin Ülkesi sergisinin sanatçıların kayıp eserleri ile ilgili bir misyonu olduğunu belirttiği söyleşisinde "Arkeoloji sayesinde insanlık tarihini her şeyiyle değiştirecek bir yerlere…
Doç. Dr. Alev Eraslan'ın Anadolu'nun tozlu topraklı yollarına 2013 yılında adım atması ile başlayan 7 yıl boyunca Adıyaman, Van, Çorum, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kula, Ula, Şile, Akkese, Bayburt ve Antalya'da yöresel…
Fırat 1964 - 2004, 40 Yılın Öyküsü adlı kitabıyla ilgili söyleşinin ikinci bölümünde, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan Keban Barajı'nın Harput Kültürü'nü nasıl değiştirdiğini, bölgedeki ağalarla, beylerin farkını ve Baraj Arkeolojisi ile ilgili önemli…
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce düzenlenen "Babıali'de Sahaflık, Sahaflarda Babıali" söyleşisinde, Sahaflar Çarşısı anlatıldı. Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi'nde düzenlenen söyleşinin moderatörlüğünü, İl Kültür ve Turizm Müdürü…
Dünyanın bilinen en eski tapınaklarının bulunduğu Göbeklitepe, toplum için çalışan sosyal girişimcileri ağırladı.
Sinema oyuncusu İsmail Hakkı Ürün ve İsmail Hacıoğlu 81 Kahraman: Denize Vurulan Kahramanlık Mührü" isimli sinema filmiyle ilgili bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Erhan Aydın, Tuva ve Hakasya sınırları içerisinde yer alan 200 civarındaki eski Türkçe yazıtın hiçbirinde herhangi bir tarih kaydı bulunmamaktadır. Bu durum hem Türk dili hem de Türk tarihi açısından büyük bir talihsizliktir diyor ve…
Arkeoloji alanı mezunlarını, sadece Kültür Bakanlığı değil İçişleri Bakanlığı da istihdam etmeli diyen yazar Özgen Acar, İçişleri Bakanlığı bünyesinde özel bir ekip kurulup alanında uzman arkeologların definecilikle mücadele ile görevlendirilmesini…
Bazı şeyler var ki bu bakanlıklarla, politikalarla ilgili bir şey değil diyen Kültür ve Turizm Bakanı yardımcısı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, UNESCO mirası listesindeki arkeolojik alanları hatırlatarak; şimdi Göbeklitepe’yi konuşuyoruz ama…
Yazar Saadet Özen, hayatın her alanıyla ilgili binlerce nesnenin günlük hayatta insanların elinden gelip geçtiğini belirterek, "Koleksiyoner, bütün bu akan, kaybolan, resmi kabul görmeyen ve yok olmaya mahkum malzemenin bekçiliğini yapıyor."…
Tiran Yunus Emre Enstitüsünde konuşan Arnavutluk Kültür Bakan Yardımcısı Shujaku, Ankara Arkeoloji Müzesinin hayatında gördüğü en iyi müzelerden olduğunu dile getirerek, Türk devleti kendi kültürüne ve korunmasına çok büyük bir yatırım yapmakta,…
İstanbul üzerine kitapları ile tanınan, Anadolu Rock Müziğinin efsane grubu 3 Hürel'in üyelerinden olan ünlü sanatçı Haldun Hürel, İstanbul'a bu zamana kadar çok büyük kötülükler yapıldığını söylüyor.
Adındaki arkeoloji kelimesi ve nadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde yapılıyor olamasına aldanılmasın bu arkeoloji ekenli bir etkinlik değil. Jussi Parikka’nın ve Ahmet Gürata, arkeolojiden ilhamla günümüzün medyatik ve kültürel ilişkilerine…
Yayın hayatında 10. yılını kutlayan Aktüel Arkeoloji Dergisi yayın koordinatörü Ayşe Tatar; "dergimiz güçlü arkeoloji geleneği oluşturulan Türkiye’de eksik kalan bir tarafı tamamlamak için zor bir misyon ile yola çıktı" dedi.
İnşaat mühendisi Yaşar Yılmaz, ömrünü Anadolu'dan kaçırılan eserlere adadı ve Anadolu'nun Gözyaşları adlı eserinde, yağmalanan tarihi eserlerden 80 bin tanesinin hangi müzede, hangi özel koleksiyonda olduğunu gözler önüne…
Arkeolojinin bütün bilimlerin toplamı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nevzat Çelik,
'herhalde kendini en çok cahil hissedenler sanıyorum ki arkeologlar olmalı' diyor
Mitolojinin bir ülkeye veya topluma mal edilemeyeceğini belirten yazar Vural Yiğit, "Mitoloji, düşünce ürünü imgelerden oluşan sonsuz, sınırsız bir döngü ve evrensel olgudur. Toplumsal bilinçaltı ile geleceğe taşınır" dedi.