Dünyanın "bilinen en eski batığı" olarak nitelenen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'nda arkeologların yürüttüğü su altı kazı çalışmalarına aslan balıkları da eşlik ediyor. Arkeologları meraklı gözlerle izleyen Aslan balıkları özellikle geceleri…
'Türkiye'de su altı arkeoloji kazılarında ilk defa robotlar kullanılarak kazı yapılıyor. Robotlar kazıda büyük bir adım' diyen Kumluca Tunç Çağı Batığı Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, su altında dalgıçların inemediği bölümlerdeki kazıların…
Kadim dünyanın merkezindeki stratejik konumu ile binlerce yıldır çok köklü medeniyetlere ev sahipliği yapan ve üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, su altı arkeolojisi alanında dünyanın odak noktalarından biri durumunda yer alıyor.…
500 metre derinlikten görüntü alabilme ve indirdiği robotlarla kazı yapabilme özelliğine sahip 38 metrelik 'PL su altı arkeoloji gemisi, Akdeniz'de su altı araştırmaları yapmak için denize indirileceği günü bekliyor.
Su altı arkeoloğu Doç. Dr. Hakan Öniz, Akdeniz Üniversitesi'nde görevli su altı arkeologlarının su altı kameralarına yansıyan deniz canlılarıyla yaşadıkları ilginç anları paylaştı. Su altı robotlarının yerine yerleşen aslan balıkları, arkeologların…
Su Altı Arkeolojisi Uzmanı Arkeolog Mehmet Bezdan, Türkiye'nin su altı arkeolojisi alanındaki konumuna ve yapılan çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir, sualtı arkeolojisinin önemini ve Türkiye’de gerçekleştirilen sualtı arkeolojisiyle ilgili bilgiler aktardığı konuşmasında İskenderun Körfezi'nin geçmişten bu yana ticaret yolları üzerinde…
Kemer'de bu yıl 18'incisi düzenlenen Uluslararası Kemer Su Altı Günleriyle ilgili yorumlarını açıklayan Doç. Dr. Hakan Öniz, CMAS'ın; ilk bilim kurulu toplantısıyla yalnızca su altı arkeolojisinin değil su altındaki doğal güzelliklerin flora ve…
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Batı Antalya açıklarında, içinde 1,5 tonluk bakır külçe bulunan 14 metre boyunda, dünyanın en eski gemi batığının keşfedildiğini belirterek, bu batık, su altı arkeolojisi bakımından çığır açacak yeni bir keşif. Bu…
Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri Teknoloji Enstitüsü’nde öğretim üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş, dünyanın en eski batığı hakkında bilgi verdiği söyleşisinde, hem deniz arkeolojisi ile kara arkeolojisinin, hem de kara definecileri ile denizaltı…
İskenderiye Üniversitesi’nin Arkeolojik Misyonu, Mısır'ın Akdeniz kıyısındaki Mersa Matruh kentinin Bagosh kıyılarında çok sayıda batık gemi enkazı, çeşitli yörelerden getirilmiş çanak çömlek ve aralarında 2 bin yıldan daha eskileri de yer alan…
1503 yılında batan bir gemide 2014 yılında su altı arkeoloji araştırmaları sırasında bulunan ancak ne olduğu ancak 2017 yılında anlaşılabilen ve Guinness Dünya Rekorları kitabında en eski usturlap olarak yer alan tarihi alet, yıldızlar vasıtasıyla…
Su altı arkeologları, Mayaların kutsal saydığı Petén Itzá Gölünün sularından yüzlerce tarihi eser çıkarttı. Önce dini ritüel olarak eşyaların suya atıldığını düşünen arkeologlar, konumları hiç bozulmadan üstekinin içinde bıçakla yanık odun parçaları…
Karayipler Su Altı Arkeolojisinin tarihteki en ilginç kullanımına tanıklık ediyor. Deniz arkeologları, Blockchain teknolojisinde kullanılmak üzere Bahamalar‘ı çevreleyen sulardaki batık hazineleri ve muhtelif su altı kaynaklarını arıyorlar.…
Su altı dünyasını bir araya getiren Kemer Deniz Bilimleri Haftası'nda su altı arkeolojisi de gündeme geldi ve eğitim programları çerçevesinde sualtı arkeologlarının deniz altındaki arkeolojik eserlerin nasıl korunacağı…
Kekova açıklarında antik gemi batıklarından tarihi eser çıkarıldı. Akdeniz ticaret yolunun tam ortasında yer alan Kekova Adasında deniz altından çok sayıda antik kandil, cam eser ve amfora çıkarıldı.
Arkeoloji Bölümünden mezun olduktan sonra su altı arkeolojisi üzerine yüksek lisans yapan Metin Özdemir, alanıyla ilgili iş bulamayınca 2016’da Mezitli Belediyesi’ne temizlik işçiliği için başvurdu. Çöpçülük yaparken halkın gönlünü fetheden arkeolog,…
ICOMOS ICUCH Genel Sekreteri Doç. Dr. Hakan Öniz, Türkiye'de su altı kültür mirasını koruma ve arkeoloji çalışmalarının Osmanlı Dönemi'nde başladığını söyledi.
Yunan tiyatrosu mimari geleneğinde, Helenistik dönemde inşa edildiği düşünülen 2 bin 500 yıllık yapı, restorasyon çalışmalarıyla tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Adana'nın turizmine katkı sağlayacak.
Yurt içi ve yurt dışından su altı arkeologları ile öğrencilerin yer aldığı 18 kişilik bilimsel su altı arkeoloji ekibi, Magarsus ve Aigeai antik kentlerinin su altında bulunan kalıntılarına ulaşmayı hedefliyor.