Taş Tepelerde ortaya çıkan her yeni olgu popüler dilde "cilalı taş devri" olarak kullanılan "neoitik çağda" yaşam tarzının anlaşılabilmesi için yeni bir umut olurken aynı zamanda çözüm isteyen yeni gizemler ortaya çıkartıyor. Göbeklitepe'de leopar…
Dünyanın en meşhur arkeolojik alanları arasında yer alan Göbeklitepe'de deprem sonrası teknik inceleme yapıldı. Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, “Göbeklitepe bu depremlerden herhangi bir zarar görmedi. Acaba T biçimindeki taşlarda…
İkinci Göbeklitepe olarak nitlendirilen ve T biçiminde taşlara benzer 250 dikilitaşın bulunduğu tahmin edilen Karahantepe'deki arkeoloji kazılarında ortaya çıkan ilk bulgular, avcı toplayıcı ama kısmen de yerleşik bir kültürün izlerini işaret ediyor.…
1980’lerde Nevalı Çori’de ve daha sonra Göbeklitepe'deki arkeoloji kazılarda bulunan, T şekilli dikilitaşlar keşfedildiğinde, 1965 yılında Adıyaman'da bulunan ve o güne dek arkeolojik tuhaflık olarak yorumlanan Kilisik heykeli'nin tarihi önemi çok…
Dünyanın insan şekilli en eski ahşap heykeli Shigir İdolü ile Göbeklitepe'deki insan şekilli T biçimindeki taşların çağdaş olduğuna dikkat çekildi ve birbirini çağrıştırdıkları savunuldu. Avrasya avcılarının aynı dönemde benzer eserler ortaya…