Türkiye ve dünya tarihine etki eden medeniyet ve olaylara ait maketlerle canlandırılmasını temel alan eserlerin yer aldığı "Hisart Canlı Tarih Müzesi", 10. yılını kutluyor.
Columbia Üniversitesi'nden emekli tarihçi profesör Richard Bulliet, 2016'da arkeolojik bulgulara dayanarak ortaya attığı teori ile tekerleğin, M.Ö. 4000-3500 yılları arasında Doğu Avrupa'da Karpat Dağları civarında icat edildiğini ve buradan çeşitli…
Şanlıurfa'daki Taş Tepelerde dikilitaşlar ve kayalar üzerinde ortaya çıkan taş devri hayvan motiflerinin takılara işlenmesi ile dikkat çeken Mardin'deki Boncuklutarla'da arkeoloji dünyasında cevabı merak edilen kalkolitik çağın ne zaman başladığı…
“29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” arefesinde, Ankara Üniversitesi Rektörlüğünde, başkentte hâlâ görülebilen tümülüsleri ile Friglerin, dört ana Galat boyundan Tektosagların, Roma eyaletlerinden Galatia’nın, Moğol istilalarının ardından 13. ve 14.…
Taş Tepeler Projesi Başkanı arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul, "Göbeklitepe'deki arkeoloji kazılarının bulguları, tarım ve hayvancılığın yerleşikliğin nedeni değil sonucu olduğunu, 12 bin yıl önce yaşayan toplulukların sadece hayatta kalma mücadelesi…
Türk Tarihi konusunda önemli araştırma ve makalelere imza atan eğitmen yazar ve tarihçi Necdet Sakaoğlu'nu kaybettik. 27 Ağustos salı günü Bartın'ın Amasra ilçesinde dünya hayatına gözlerini yuman ünlü tarihçinin cenazesi bugün ikindi namazına…
"Antikçağ kültürü eril, cinsiyetçi ve şiddet dolu bir ideoloji çerçevesinde inşa edilmişti. Bugüne kadar kalmayı başaran arkeolojik verilerin çoğunun bu ideolojinin taşıyıcıları olduğunu görmek mümkün. Ancak arkeoloji, görünenden hareketle…
Bugün dünya tarihinin en önemli arkeolojik alanı olan Troya'nın adı bundan iki yüzyıl önce sadece efsanelerde geçiyordu. Halen adı sadece efsanelerde geçen pek çok şehir var. Bu açıdan bakıldığına her bir harabe, arkeologlara, tarihçilere ve…
Popüler yayınları ile tanınan İngiliz Tarihçi Bettany Hughes yeni bir belgesele imza atarken Amazon efsanelerinin kökenlerine odaklanıyor. Nahçıvan'daki Tunç Çağı nekropolü arkeoloji kazılarında ortaya çıkan silahlarla ve mücevherlerle gömülmüş…
Hatay'ın yakın tarihi konusunda Türkiye'nin en geniş arşivlerinden birine sahip Fahreddin Osmanca, depremin enkazından kurtarabildiği fotoğraf, harita, dergi ve belgelerden oluşan koleksiyonunu Türk Tarih Kurumuna , bağışladı.
Fransa'nın başkentindeki arkeoloji müzesi Musée d'archéologique du Val d'Oise, 10 Şubat - 29 Aralık 2024 tarihleri arasında Viking Kahramanları sergisine evsahipliği yapacak.
Osmanlı tarihini çalışan ilk kadın akademisyen Prof. Dr. Mübahat Kütükoğlu, "Asakir-i Mansure kıyafetleri üzerine çalışma yaparken ben zannettim ki askeri müzeye gittiğimde bu kıyafetleri seri halde görebileceğim. Fakat büyük bir hayal sükutuna…
İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen Ani'yi Anlamak panelinde tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Haşim Şahin ile Ani Örenyeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan konuşma yaptı.
Tarihçi yazar Doğan Mert Demir, "Haçlılar için kendilerine karşı kılıç kaldıranlar Türk’tür. Bunu o şekilde tanımlar. Sarazen, sarayında oturan kraldır. Sarazen diye bir ifade vardır. Arap’ı tanımlamak için kullanırlar. Onlar için Sarazen, savaşmayan…
Ünlü sanatçı Handan Börüteçene, Salt Beyoğlu’nda açılan Üç İç Denizin Ülkesi sergisinin sanatçıların kayıp eserleri ile ilgili bir misyonu olduğunu belirttiği söyleşisinde "Arkeoloji sayesinde insanlık tarihini her şeyiyle değiştirecek bir yerlere…
Pirelli’nin son teknojik olanaklarla üretilen Pirelli Scorpion lastiklerini kullanan Mercedes-Benz’in G 400d marka otomobili ile Anadolu’da tarihin ilk teker izlerinin peşine düştüğü ve 30 günde 150 antik yola ulaştığı yolculuk, Pirelli Antik…
Kocaeli Kongre Merkezi'nde 25 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirilecek “Nikomedia: Roma İmparatorluk Başkentinden Türk Endüstri Başkentine” konulu konferansında Editör Arkeolog Nezih Başgelen'ın moderatörlüğünde arkeoloji ve tarih çalışmaları ile…
İlhamını doğa, tarih, mitoloji ve arkeolojiden alarak ürettiği eserlerle modern Türk sanatına özgün mührünü vurarak tarihsel mirasın ve 'ata tohumlarının' korunması için çaba sarf ederken, bir yandan da Türkiye’deki kültür mirası ve sanat eserlerine…
Edirne'de Tunca Nehri çevresinde yapılan arkeolojik yüzey araştırmalarında M.Ö. 1900 yıllarından Roma dönemine kadar uzanan değişik zamanlara ait önemli yerleşim yerlerine ait izler tespit edildi. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi…
Keşfi büyük heyecan uyandıran bozkır piramidi Karajartas anıt mezarına ait ilk resmi açıklama Kazakistan Cumhuriyeti Milli Müzesi’nden Dr. Aibar Kassenali'den geldi. Piramidin erken Türk arkeoloji ve tarih araştırmalarındaki yeri hakkında bilgi…
Arkeolojik kayıtlara göre Antik Mısır'da kölelerin yanı sıra ücretli çalışan işçiler de vardı. İşçiler bazı haklara sahiptiler. Sahip oldukları haklardan biri de mazeretli olarak işe gelmeme hakkıydı. Peki hangi hallerde işçiler mazeretli izinli…