İstanbul Valisi Davut Gül, Yadigar Projesi'yle restorasyona alınacak ve rekonstrüksiyonla ihya edilecek 225 kültürel miras eserinden148'inin tarihi çeşme, 77'sinin de sivil mimari yapısı olduğunu belirtti.
Milattan sonra 610 yılında meydana gelen deprem sonucu tamamen yıkıldığı belirlenen Denizli'deki antik kent Laodikya'da ayağa kaldırılan Trajan Çeşmesi, yüzyıllar sonra yeniden cazibe merkezi haline geldi.
Doğa şartlarına ve defineci tacizlerine rağmen iki buçuk asırdır varlığı korunabilen Veliefendi Çeşmesi, kimliği belirsiz kişilere şömine gibi kullanılarak yakıldı.
Zeytinburnu Belediyesi'nin kurtarma yaşatma çalışmaları kapsamında, Silivrikapı ve Mevlanakapı çıkışının Çırpıcı güzergahında, döneminde kavşak noktası olduğundan, halk arasında "Ayrılık Çeşmesi" olarak da adlandırılan tarihi Seyitnizam Çeşmesi,…
Zeytinburnu'nda bulunan son dönem Osmanlı eserlerinden Seyitnizam Çeşmesi, yeni bir yere taşınacak. Ayrılık Çeşmesi olarak da bilinen tarihi çeşme artık Taşınan Çeşme diye de anılacak.
Osmanlı Padişahı Sultan Mehmet Reşad Han tarafından 1909'da Yalova'nın Güneyköy köyünde inşa ettirilen çeşme ile çevresindeki meydan restore edilecek.
Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde 150 yıllık tarihi çeşme, kimliği belirlenemeyen kişilerce yerinden sökülerek çalındı.
Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in eşlerinden Gekbuzede Bedrifelek Başkadınefendi'nin hayratı olarak Gebze'de inşa ya da ihya edildiği anlaşılan ancak sonra varlığı unutulan Körük Çeşmesi'nin kitabesi, Tarihçi Recep Kankal tarafından Hoca Ali…
İstanbul'da bir restorasyon faciası daha yaşandı. İnşaat işçileri, Mimar Sinan'ın 450 yıl önce yaptığı Galata'daki tarihi çeşmeyi levyelerle yıktı.. Daha önce sessiz kalmayı tercih eden Vakıflar Genel Müdürlüğü bu kez restorasyonu yapan firma…
Amasya'nın Merzifon ilçesinde yaşayan Murat Özel, evinin bahçesinde bulunan Osmanlı döneminden kalma tarihi çeşmeyi müzeye bağışladı.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde ihaleyle müstecire verilen ve yapımına başlanılan 51 tarihi çeşmenin restorasyonunun, aslına uygun yapılmadığı gerekçesiyle durdurulmasına karar verildi. Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü,…
Diyarbakır'da İçkale Müze Kompleksi'ndeki Artuklu döneminden kalma aslan heykelinin de yerleştirildiği 130 yıllık çeşmeden 30 yıl aradan sonra yeniden su akmaya başladı.
Osmanlı'nın Su Nazırı Elhac Ahmet Galip Paşa tarafından 1888 yılında yaptırılan Sulukule’deki çeşme, İstanbul’da can çekişen tarihi ve kültürel miraslar arasında.
Kesme taş tekniği ile inşa edilen tarihi çeşmede 8 yıl önceki restorasyona rağmen tahrip ediliyor. İstanbul Galata’da Osmanlı Padişahı 4. Mehmet döneminde, saray mutfağının baş sorumlusu Hasan Ağa tarafından 1649’da yaptırılan tarihi çeşme,…
Haznesi Vakıflar tarafından dükkân olarak kiralanan, üzerine kaçak kat çıkılan, Çöp torbaları arasında görünmez hale gelen çeşmenin kitabesi ortadan kayboldu.
Erzurum'da çoğunluğu Osmanlı dönemine ait 28 tarihi çeşme restore edilecek
Kadıköy'de bulunan tarihi çeşmenin alanda yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında yıktırılması bölge sakinlerinin tepkisine yol açtı. Kadıköy Belediyesi, yıkımın. Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun projesine aykırı olmadığını…