Taş Tepeler Projesi Başkanı arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul, "Göbeklitepe'deki arkeoloji kazılarının bulguları, tarım ve hayvancılığın yerleşikliğin nedeni değil sonucu olduğunu, 12 bin yıl önce yaşayan toplulukların sadece hayatta kalma mücadelesi…
Levant bölgesi, insanlık tarihinin en önemli yerleşim alanlarından biridir.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Adana Müze Kompleksi'nin büyüklük anlamında Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada olduğunu belirterek, "Çok amaçlı kullanabileceğimiz Adana Müze Kompleksi'nde arkeoloji, mozaik, kent, tarım, sanayi,…
Milli Mensucat Fabrikası binası restore edilerek oluşturulan Arkeoloji Müzesi olarak 2017'de, Mozaik Teşhir Salonu 2018'de ziyarete açılan Adana Müzesi kompleksinin, üçüncü etabında açılacak tarım müzesi, sanayi müzesi ve kent müzesinin hazırlıkları…
Emekli Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Arkeolog Mehmet Akif Işık, "Bir yerleşim arkeolojik alan ilan etmek, bir yerde oradaki Türk-İslam yaşantısını yok saymak ve bizden öncekileri (özellikle Bizans’ı) hortlatmak anlamına gelir" açıklamasında…
Zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören açıklama Resmi Gazete'de yayınlandığı andan itibaren çevreci kurumlar ve doğa severler karara sert tepki verdi. TEMA Vakfı ve Doğa Vakfı kararın yasaya aykırı olduğuna dikkat çekerken,…
Eskişehir'deki Kanlıtaş Höyüğü arkeoloji kazılarında, toprağın suda yüzdürülmesiyle ortaya çıkarılan tohumlardan sağlanan arkeobotanik veriler, bölgede tarımın 8 bin yıl önce başladığını işaret ederken, tarımın Avrupa'ya yayılmasının anlaşılmasına da…
Kilis'teki Oylum Höyük arkeoloji kazılarında Orta Tunç Çağına tarihlenen yerleşim tabakası içinde bulunan nar kabuğu Yanarak kömürleştiği için çürümeden günümüze ulaşabilmiş...
Çatalhöyük'ten bin yıl daha önce kurulmuş yerleşim alanını Çatalhöyük'ün atası olarak yorumlayan Prof. Dr. Dougles Baird, Boncuklu Höyük'te insanların 10 bin 300 yıl öncesinde tuvalet ihtiyacını karşılamak için foseptik çukur kazdığını ve bunun için…
Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'ın iki kilometre batısında tarihi Akbaur mağarasının yakınlarındaki arkeoloji kazılarında, son Bronz Çağı ile erken Demir Çağı'na tarihlenen bir Saka yerleşimi keşfedildi. Arkeolojik kanıtlar, Sakaların önyargı ve…
Hitilerin buğday deposu olarak kullandığı Konya Ovası'nın etrafını Hitit anıtlarıyla donattığını belirten Prof. Dr. Hasan Bahar, bunların içinde Tarın Anıtı'nın öne çıktığını belirterek, 'Burası mutlaka görülmesi gereken bir yer. Dünya Kültür Mirası…
Şanlıurfa'da,restore edilen ve içerisinde yüzlerce eski tarım aracı ve aletinin bulunduğu tarihi Çarmelik Kervansarayı, Kırsal Yaşam ve Tarım Müzesi olarak hizmete girdi.
Ezine'nin Dalyan köyündeki Alexandria Troas arkeoloji kazı alanının yanındaki tarlada dev küpler içinde Bizans dönemine ait orak, çapa, pala, karasaban ucu gibi demir tarım aletletleri ile testere, el rendesi, ahşap delici ve kazıyıcı spatula gibi…
Şimdiye dek bilinen en eski ekmek Anadolu'da bulunmuştu ama Ürdün'deki arkeoloji kazılarında 5 bin yıl daha eski ekmek kalıntısı ortaya çıkarıldı. Kalıntı incelenerek dünyanın en eski ekmek tarifi de elde edildi.
Batı Avustralya Üniversitesi bitki biyologları tarım alanında buğdayların korunması açısından önemli araştırmaya imza atılar. Onların çözmeye çalıştığı sorun, en az 2 bin yıl önce Romalı çiftçiler tarafında da biliniyordu.…
Hüseyin Yayman; "Anavarza'da, Paris'teki zafer takı kadar, ondan daha büyük bir zafer takı var. Ben insanların bunu görmesini istiyorum" dedi.
Küçük ölçekli tarım, sanılanın aksine ilk olarak, Anadolu platosundaki yerli topluluklar tarafından başlatılmış olabilir. Boncuklu Höyük’teki incelemeler mevcut arkeolojik verileri geçersiz kılabilir.
Entomologlar, 10 bin yıl önce bugünkü Sahra çölü arazisinde çiftçilik yapıldığını kanıtladı. Takarkori kaya sığınağının bir zamanlar yabani tahılların depolanması için kullanıldığı ortaya çıktı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Kırklareli'de çeyrek asırdır devam eden milattan önce 6 binli yıllara ait tarım kalıntıları bulunan Aşağıpınar arkeolojik kazılarının bir kaç içinde sona ereceğini söyledi.
İnsanoğlu'nun tarımla birlikte yerleşik hayata geçtiğine inanılırken, tarihi yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesine dayanan Körtiktepe'de daha tarıma başlamadan yerleşik hayata geçildiği tespit edildi. İşte ezber bozan tarım öncesi yerleşim…
"Türkler Anadolu’ya Malazgirt’ten evvel, Anadolu’da iş var, çalışacak yer var diye geliyordu. Paralı asker olarak, işçi olarak, çiftçi olarak geliyorlardı." diyen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, bütün Neolitiğin kurgusunun, yarı kurak bölgenin…
Kentsel nüfusun artmasıyla birlikte giderek önem kazanan ekilebilir arazilerin, yönetici elit kesimin kontrolüne girmesiyle birlikte, sosyal eşitsizliğin artmasına neden olduğu savunuldu