Suudi Arabistan'daki Qurh Ovası'ndaki kazı yapan arkeoloji ekibinin bulduğu el baltasının, şu ana kadar bulunan en büyük yontma taş devri el aleti olabileceği tahmin ediliyor. Yarım metre uzunluğunda, 9,5 santim genişliğinde ve 5,7 santim…
İnkaya Mağarası'nda tahmin edilenden çok daha fazla taş devri yongası bulunuyor... Çanakkale'de Paleolitik dönemde yerleşim alanı olarak kullanıldığı tahmin edilen İnkaya Mağarasına arkeologlar artık "atölye" diyor. Çünkü arkeoloji kazılarında 86…
Arkeologlar Kenya'da, yaklaşık 2,9 milyon yıl önce imal edilmiş taş aletler keşfederken, taş aletlerin bulunduğu yerde Paranthropus insanımsı türüne ait iki diş bulundu. Paleontolog ve antropologlar, taş aletleri, insansı türlerden önce, ilk olarak…
Yarımburgaz Mağarası’nda 800 bin yıl öncesinde insanların yaşam izleri bulunan havzadaki Bathonea Arkeoloji Kazılarında, 9 bin yıllık tarım aletleri ve taş aletlerin üretildiği hammaddeler bulunurken, Hititlerin ve Vikinglerin İstanbul'da bıraktığı…
İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Sarıkaya liderliğindeki ekip, Van'ın Erciş ilçesindeki Meydan Dağı Gürgür Baba bölgesinde 2014 yılında başlatılan arkeolojik yüzey araştırmaları…
Paleolitik çağı betimleyen pek çok resimde insanlar mamutlara ve benzeri dev hayvanlara ellerinde taş baltalar ve mızraklarla saldırırken görülür. Avın daha sonra nasıl, kesilip parçalandığı ise hayal gücüne bırakılır. Oysa kasaplık keskin ve ince…
İstanbul'un Paleolitik, epipaleolitik, neolitik, kalkolitik dönemlerini araştıran İstYA Projesi kapsamında geçen yıl Beykoz'da bulunan yontma taş dönemine ait taşınabilir kaya sanatına ait nesnelere, bu yılki çalışmayla yeni objeler eklendi. Bölgede…
Moğolistan’daki Tolbor Vadisinde bulunan taş aletler, insan türünün Avrasya bozkırına en az 45.000 yıl önce ulaştığını gösteriyor.
Taş devri mitleri ve gerçekler...
Bu hafta Avrupa'da yaşayan Neandertallerle ilgili iki önemli tespit yapıldı.
Polonya’nın Silezya bölgesinde Neandertallere ait çakmaktaşı atölyesi keşfedilirken, Fransa’daki Rhône vadisindeki mağarada keşfedilen Neandertallere ait izlerin…
Su samurları, taş alet kullandığı bilinen tek deniz memelisi ve onların taşlarla kayalarda aşındırdığı yüzeyler ile kabuk yığınları ile oluşturdukları 'antik' oluşumlar, arkeogların ilgi alanına giriyor.
Arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında Manyas Gölü yakınlarında, yaklaşık 300 bin yıllık olabileceği düşünülen arkeolojik alan tespit edildi. Yongalanmış taş aletler ile sürtmetaş teknolojisi kullanılarak yapılan baltalar ve öğütme taşları, söz…
Çok sayıdaki taş alet ve kasaplık izi taşıyan gergedan kemiklerinin keşfi, insansı türlerin Filipinlere yaklaşık 700 bin yıl önce ulaştığına delil sayıldı.
İnsan ve insansıların taş alet kullanımında ve teknoloji geliştirmesinde parmaklar kadar avuç içi kavrama kapasitesinin de önemli olduğu saptandı. Elinin karama yeteneği gelişmeden insansı türlerin ok ucu, mızrak ucu gibi gelişmiş teknolojik aletler…
Teksas'ta yapılan arkeoloji kazılarında yeni bulunan yaklaşık 150 bin civarında taş aletler, kıtada insan yerleşiminin sanılandan en az 3 bin yıl daha eski olduğunu gösteriyor.
Çin'de yaklaşık 2,12 milyon yıllık, insansılar tarafından yontulduğu tahmin edilen, Afrika dışında bulunmuş en eski taş aletler keşfedildi. Aletler eğer gerçekten insansıların elinden çıktıysa 'insanlığın tarihi' açısından büyük önem arz ediyor.…
Basra Körfezi'ndeki Keşm Adası'nda Orta-Yontma Taş Devri'nden kalma taş aletler bulundu. Aletlerin bulunduğu yerin bölgenin en eski yerleşim birimi olduğu belirtildi.