Beşiktaş Meydanı'nda Metro İstasyonu yapılması planlanan alanda neolitik çağ kalıntıları bulunması üzerine İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığında başlatılan arkeoloji kazılarında Neolitik Döneme ait işlenmiş ahşap kalıntılar ortaya…
İnkaya Mağarası'nda tahmin edilenden çok daha fazla taş devri yongası bulunuyor... Çanakkale'de Paleolitik dönemde yerleşim alanı olarak kullanıldığı tahmin edilen İnkaya Mağarasına arkeologlar artık "atölye" diyor. Çünkü arkeoloji kazılarında 86…
Paleontologların 1881’de Çek Cumhuriyeti’nde Mladeč köyündeki bir mağarade bulduğu kafatasının önce bir erkeğe ait olduğu sanılıyordu ancak 140 yıl sonra teknolojik imkanlar sayesinde kafatasının 17 yaşında bir genç kıza ait olduğu ortaya çıktı. Genç…
Devlet Opera ve Balesinin (DOB), yeni sezondaki en iddialı eserlerinden, tenor Murat Karahan, balet Tan Sağtürk, koreograf Volkan Ersoy gibi yıldız isimleri bir araya getiren Göbeklitepe Operası, ATO Congresium'da dünya prömiyerini yaptı.
Paleolitik çağı betimleyen pek çok resimde insanlar mamutlara ve benzeri dev hayvanlara ellerinde taş baltalar ve mızraklarla saldırırken görülür. Avın daha sonra nasıl, kesilip parçalandığı ise hayal gücüne bırakılır. Oysa kasaplık keskin ve ince…
Taş devri mitleri ve gerçekler...
Paleontologlar, İsveç’in batısında Huseby Klev kasabasındaki arkeoloji kazılarında 1990'lı yıllarda bulunan yaklaşık 10 bin yıl önce çiğnenmiş sakızdaki insan DNA'larını analiz etmeyi başardılar. Arkeologlar sakızın alet yapımında yapışkan olarak…
Taş devrinden kalma arkeolojik kalıntılardan bilişim çağında imal edilen mikroçiplere kadar üretilen aletleri inceleyen antropologlar, arkeologların taş devri kayıtlarında minik üretimleri gözden kaçırdığını ve üretimde minyatürleşmenin, en az 2,6…
Adıyaman'da balıkçılar sayesinde onbinlerce yıllık olduğu sanılan kaya resimleri keşfedildi. Balıkçılar, suları çekilen Atatürk Barajı kıyısında kaya resimleri olduğunu fark etti. Adıyaman Müze Müdürü ve gazeteciler olay yerine koşarak elbiselerle…
Avusturya'da yol yapım çalışmaları sırasında mamut kemikleri ile dolu 16 metrekarelik alan keşfedildi. Arkeologlara göre bu alan insanların mamutları tuzağa düşürerek öldürdükleri avlanma çukuruydu.
Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ergül Kodaş, deneysel arkeoloji çalışmalarına katkı için taş devrinde yaşayan insanların kullandığı aletleri günümüzde o günün şartlarıyla yapıyor.
İskandinav Taş Devri kültürüne ait hayli ürpertici arkeolojik keşif yapıldı. İki tanesi kazığa geçirilmiş, göl suları içine bırakılmış 12 insana ait kafatasındaki sistemli darbe izleri hayli tuhaf ve çözümü eldeki verilerle imkasız gizemli bir ayini…
Gürcistan’daki 8.000 yıllık yerleşim alanında sürdürülen arkeolojik kazılarda, şimdiye dekbilinen en eski şarap üretimlerinden birinin yapıldığına dair veriler elde edildi.
Taş Devrinde matkap ilk bakışta çok iddialı bir başlık gibi gelebilir ama insanoğlu binlerce yıl önce çakmaktaşından yaptığı matkap ucu ile delme işlerini hallediyordu? Peki neolitik dönem matkabı nasıl çalışıyordu? Arkeolog Doç. Dr. Necmi Karul…