Tatarlı Höyük'teki arkeoloji kazılarında, Orta Tunç Çağı'na tarihlenen tabanı sıvalı ve kutsal olduğu düşünülen bir yapı gün yüzüne çıkarılırken, yapı içinde tanrıça tasviri olduğu tahmin edilen keramik kadın figürü ile yaklaşık 5-6 santimetre…
Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Tatarlı Mahallesi'nde yer alan höyükte, 16. sezon kazılarına devam ediliyor. Bu yıl höyüğün batısında gerçekleşen kazıda, bölgede üzüm ve bağcılığın yanı sıra tekstil faaliyetlerinin de yapıldığı ortaya çıktı. Alandaki…
Adana'da Neolitik Çağ'dan Erken Roma Dönemi'ne kadar kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanılan Tatarlı Höyük'teki kazılarda, Orta Demir Çağı'nda gıdaların depolanması amacıyla kullanılan alan gün yüzüne çıkarıldı.
Neolitik dönemden erken Roma'ya kadar kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanılan Tatarlı Höyük'te bu sezonki kazılarda 4 bin yıl öncesine ait çöp çukuru ortaya çıkarıldı.
Tatarlı Höyük'te yaşılan arkeoloji kazılarında dünya üzerinde yaşamını sürdüren Asya filine ait bir azı dişi ve kemik parçalarına rastlandı.
Afyonkarahisar'daki Tatarlı Tümülüsü'nde 1969'da kaçak kazılarda bulunup bir bölümü yurt dışına kaçırılan, çabalar sonucu Türkiye'ye getirilen 2500 yıllık ahşap mezar odasının boyalı frizleri tarih ve sanat meraklılarıyla…
Türkiye'de yürütülen 554 arkeolojik kazı ve araştırmada, 11 ayda, 2 bin 288 tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ‘3 bin 500 yıllık kalıntılar eşsiz kültürel mirasımız’ dedi.
Tatarlı Höyük'te bulunan 3 bin 500 yıllık mühürde ismi kazılı kadının bölgede nüfuslu biri ya da mevki sahibi bir görevli olabileceği sanılıyor.
3 bin 500 yıllık tarihe sahip kazı alanındaki, Çalışmalarda, pipo, ağırlık, kandil, sikke, amfora, unguentarium ve figürinler ile çeşitli çanak çömlek parçaları bulundu.