Tatarlı Höyük'teki arkeoloji kazılarında, Orta Tunç Çağı'na tarihlenen tabanı sıvalı ve kutsal olduğu düşünülen bir yapı gün yüzüne çıkarılırken, yapı içinde tanrıça tasviri olduğu tahmin edilen keramik kadın figürü ile yaklaşık 5-6 santimetre…
Bugüne dek dünyada sadece 22 şifa tası bulunabilmişti, Hasankeyf Kalesi arkeoloji kazılarında 23'üncü bulundu. Tasın üzerinde tılsım, mühür, ayetler ile çift başlı ejder, köpek, yılan ve akrep motifleri bulunuyor. Arkeologlar, kazılar sırasında biri…
İzmir'deki Ulucak Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında bu yıl ağustos ayında bulunan ve 'İzmir Venüsü" olarak nitelendirilen heykelcik de dahil 5 kil figürün parçası bulundu. Kazı başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, yaklaşık 8 bin yıllık heykellerin tapınım…
Arkeologlar, Sibirya'da Tagar kültürüne ait bir mezarda bir insan kemiği ve X şeklinde boncuk diziliminden oluşan bir tılsım keşfettiler. Mezardaki muskanın, Bozkır Medeniyetlerinin ölüm gelenekleriyle ilgili bazı gizemlere ışık tutması…
Prof. Dr. Nevzat Çevik ilginç arkeolojik bulguyu böyle tasvir etti: 5-6 santimetre çapında bir kurşun, içinde bir kurşun obje daha var, sarılmış şekilde. Onun da içinde bir obje var ve bronz telle de dikilerek bağlanmış, hiçbir zaman açılmamak üzere.…
Nottinghamshire'daki mağalarda 17. ve 18. çizildikleri anlaşılan yüzlerce işaret vardı. İşaretlerin başlangıçta amaçsız karalama içeren, sıradan grafiti örnekleri olduğu sanılıyordu ama yapılan incelemelerde cadı işareti olarak adlandırılan koruyucu…
Asvan'da yapılan arkeoloji kazılarında kumtaşı lahit içinde hiç bozulmadan günümüze kadar ualşmayı başaran mumya Geç Dönem'e tarihlendirildi. Arkeologlar aynı alanda bir çömlek mezar, yazılar barındırıan taş kabartma bir resmin ve hiyeroglif yazıları…
İsrailli Arkeologlar, Kudüs'ün Davud Şehri'ndeki arkeolojik kazılarda hayli sıradışı şekilde Arapça harflerle üzerine dua kazınmış bir tılsım keşfettiler.
Habertürk TV ekranında definecilik şovu yapıldığı yetmezmiş gibi alenen dedektör pazarlandı. Hafta içinde dedektör satışlarının yasaklanması için kampanya başlatan Arkeologlar Derneği yöneticileri, ekrandaki defineci şovu karşında dumura…
Baksı Müzesi, Tüyap Fuar Merkezi’nde 25-28 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’e müzenin turizm etkinliklerini geliştirmek amacıyla katıldı.
İnsanoğlu'nun tarımla birlikte yerleşik hayata geçtiğine inanılırken, tarihi yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesine dayanan Körtiktepe'de daha tarıma başlamadan yerleşik hayata geçildiği tespit edildi. İşte ezber bozan tarım öncesi yerleşim…