Erzurum'da 1995 yılında kaçak kazıda ortaya çıkan 5 metre 20 santim uzunluğundaki, gövde kısmında 5 sıra kazıma çizgiden oluşan kemeri, baş kısmındaki kabartmalı iri gözleri, açık tasvir edilen ağzı ile dikkat çeken yaklaşık 6 tonluk dikili taş,…
Kazakistan’daki arkeoloji kazısında, 1.500 yıllık bir mezardan çıkarılan kemer tokasında Göktürk hanının bilinen en eski tasvirleri bulunmuştu. Tokayı bulan ekipte yer alan Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynulla Samaşev, söz konusu tasvirin Göktürklerin…
100'üncü yıla özel Türkiye'de Tarihçi Buluşmaları düzenleneceğini belirten TTK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, kurumun burs vereceği öğrenci sayısının 1250'ye çıkarılacağını ve tüm üniversitelere Türk Tarih Kurumu Yüzüncü Yıl Kitaplığı…
Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu Samsun'da Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uzaktan Eğitim Merkezi'nde başladı. Samsun Valisi Orhan Tavlı, sempozyumun açılış konuşmasında arkeoloji alanında çalışma yapmak…
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri ve ilk cumhurbaşkanı Ulu Önder Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1923 1927, 1931 ve 1935’te TBMM tarafından Cumhurbaşkanlığına seçilmişti. 1 Kasım 1927’de tek aday olarak girdiği seöimde yapılan oylama…
Konya’da, Savatra Antik Kenti arkeoloji kazılarının yapıldığı alana Antik Yunanca'da ‘Türkoğlu’ anlamına gelen 'Turkopol' kazılı bir templon parçası getirildi. Templon parçasının bir kaleden getirildiğini iddia edilirken, Bizans askeri bünyesinde…
Türk Tarihinin 'Arkeolojik Dönemi'nde neler oldu. Kazılarda çıkan hangi kültürlerin Türklerle bağlantısı olduğu sanılıyor?
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) devlet başkanlarının aldığı kararla hazırlanan Ortak Türk Tarihi ders kitabı, Türkiye, Kazakistan ve Azerbaycan'da seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı. Çok sayıda resim, fotoğraf ve…
Türk tarihinin ilk kadın hükümdarı olarak bilinen Tomris Hatun’u konu edinen, Altın Küre’de Yabancı Dilde Film kategorisinde yarışma listesine giren Tomris filminde başrolü oynayan Almira Tursyn’in aslında psikolog olduğu…
Sibirya'da, ortak arkeolojik araştırmalara imza atan Türk ve Rus bilim insanları, 20 yıllık çalışmanın sonunda o bölgede Türk dili konuşan halklara ait antropolojik belgelere ulaştıklarını iddia ettiler.
Dokuz Eylül Üniversitesi Kafkasya Orta Asya Arkeoloji Araştırmaları Merkezi ile İrkutsk Devlet Üniversitesi Baykal Bölgesi Araştırmaları Enstitüsü, Sibirya Araştırmaları Projesi çerçevesinde Yenisey ve Lena nehirleri arasında ortaklaşa prehistorik…
Ülkeler Orta Asya'ya yönelmişken Biz neden orada yokuzdye sorulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Eravşar, Türkiye'de 40'ın üzerinde arkeoloji bölümü olmasına rağmen Orta Asya arkeolojisine yönelik araştırma yapan bir arkeoloji bölümünün…
İslam Öncesi Türk Tarihi çalışmak için dil gerekir, diyen Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, "Dil anlamında sıkıntılar var. Özellikle arkeolojik kaynakları öğrenmek ve anlamak için Rusça, yazılı kaynakları anlamak için Çince ve onun dışında diğer dillerde…
Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Türk Kültürü ve Tarihi Sempozyumu başladı.
Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından gerçekleştirilecek Uluslararası Türk Kültürü ve Tarihi Sempozyumu 19-21 Nisan 2018 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek.
Prof. Dr. Semih Güneri; "Türk-Altay Kuramı kitabında Uzak Asya’daki Türk tarihini yazdık. Yakında Kaynak Yayınları’ndan çıkacak. Arkeolojik belgeler üzerine yazılmış bir Türk Tarih Tezidir” dedi.
Slovakya'nın başkenti Bratislava yakınlarında bulunan Podunajské Biskupice bölgesinde devam eden yol yapım çalışmaları sırasında, 8'inci yüzyıldan kalma Avar mezarları bulundu.
Tarihçi A. Zeki Velidi Togan kimdir? Ahmet Zeki Velidi Togan'ın yaşamı ve eserleri
Şivet Ulan külliyesinde yapılan arkeolojik kazılarda Türk tarihine dair önemli bilgiler elde edilirken, arkeologlar Türk tarihini yansıtan yaklaşık 20 eşya buldu.