Oluz Höyük'te Türklerin 1071'den en az 100 yıl daha önce Anadolu'ya gelerek yerleşmiş olma ihtimaline dair önemli ipuçları ortaya çıktı. Arkeoloji kazılarında ölülerin Kırgızistan’daki Suttuu-Bulak mezarlığındakine benzer şekilde gömüldüğü mezarlar…
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinden (BŞEÜ) akademisyenler, Osmanlı döneminde ipekçiliğin merkezlerinden olan Bilecik'e bağlı Küplü köyündeki mezar taşlarını ve eski kaynakları inceleyerek bölgenin tarihine ilişkin önemli bilgilere ulaştı.…
Türk Tarihinin 'Arkeolojik Dönemi'nde neler oldu. Kazılarda çıkan hangi kültürlerin Türklerle bağlantısı olduğu sanılıyor?
Gizemli Hakkari Stelleri'ni gördüğü anda çok şaşırdığını söyleyen arkeolog Prof. Dr. Veli Sevin, yakın doğu kültürlerinde hiç aşina olunmayan özellikler içeren arkeolojik buluntular konusunda son bir yayın yapmak için Ukrayna Kiev Müzesi ile…
Ok, yay, kılıç, zırh, balta gibi geleneksel silah ve savaş malzemelerinin sergilendiği Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi Ankara'da ziyarete açıldı.
Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi'nin Kıbrıs'ta Osmanlı İmparatorluğu Öncesi Türkler Uluslararası Sempozyumunda, tarih boyun adadaki Türk ve İslam izleri; tarih, kültür, edebiyat, arkeoloji, antropoloji verileri ışığında gündeme…
1998-2013 yılları arasında Salamis Antik Kenti Kazı Başkanı olan Prof. Dr. Coşkun Özgünel, arkeolojik çalışmaların hangi şartlarda ve nasıl yapıldığını anlattı.
Bursa'da Tanrı Dağları’ndan Uludağ’a Eski Türk izleri başlıklı konferans veren Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, Türklerin göçebe değil yerleşik, barbar değil medeni millet olduğunu söyledi.
Cengiz Dağcı Sempozyumunda konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Tarih bilinci kuru bir öğreti değil, ruh ve kimliktir derken, Türk Ocakları Derneği Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı, Türkler Türkiye coğrafyası dışında da…
Aizanoi Antik Kenti'nde bulunan Zeus Tapınağı'nın duvarlarına çizilmiş Çavdar Türklerine ait 400 petroglif tarzı figür ile Bizanslılar tarafından kazınmış yüzlerce haç figürü bulundu.
Atlı savaşçıları ile Avrupa'yı tehdit eden Hun akınlarının, veba salgına yol açan virüslerin atalarını da atları vasıtası ile taşımış olabileceği iddia edildi. Bilimsel verilere dayandırılan ihtimal, Türklerin Çinlilere karşı uyguladığı biyolojik…
Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Türklerin ata yurdunun Uzak Asya değil Maveraünnehir olduğunu iddia eden Arkeolog Şevket Dönmez'in tezine itiraz ederek, Türklerin En Eski Anayurdu'nun Güney Sibirya olduğunu iddia etti
Türklerin Serüveni konulu söyleşiye imza atan ilber Ortaylı, "Herkese bir şecere çıkarıyorlar. Kimse 1854'ten geri gidemiyor ama bu demek değil ki soysuz bir milletiz" diyerek Türklerin çok asil millet olduğunu söyledi.
Yazar Ahmet B. Ercilasun; Çin kaynaklarında yer alan Cou-şu efsanesi'nin Bozkurt / Ergenekon destanı olarak bilinen Türk Türeyiş efsanelerinin en eski kaydı olarak yorumlandığınına dikkat çekti.
Arkeolog Sergen Çirkin, arkeolojik bulgulardan yola çıkarak Türkiye’de uzun süredir spekülasyon konusu olan Sümerler ile Türkler arasındaki ilişkiyi yorumladı.
Kazıda bulunan kurgan tarzında mezarlarla ilgili yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Dönmez, bölgeyi eylül ayında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü ve öğrencileriyle gezdiğini söyledi.
Üzerinde haç motifleri olan Koç şekilli mezar taşları, Anadolu'da Pasinler ve Malazgirt Savaşı öncesi varlığını kanıtlarken, Kıpçakların bölgede yaşadığına dair konuların Ermenilerin bazı eserlerine de yansıdığı…
Hint Okyanusu kıyısındaki Sumatra Adası'nda kurulu Açe Sultanlığı, 1560'ta Portekizliler saldırınca Osmanlılardan yardım istemişti. Padişah II. Selim, 600 kişilik Türk deniz gücünü Açe'ye gönderdi... O günlere ait belgeler ve onlardan kalan miras…
Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun Türklerle ilgili en eski efsanelerin Ebubekir bin Abdullah bin Haybek ed-Devadari'nin Taçların İncisi ve incilerin Hazinesi kitabında yer aldığını belirtti ve Oğuname'ye göre Türklerin ortak atasının Olcay Han…