Van'ın Tuşba ilçesinde Urartular dönemine ait Ayanis Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan surlar restore edilirken kalenin ihtişamı da her geçen gün biraz daha belirginleşiyor.
Van'ın Tuşba ilçesinde geçen yıl kaçak kazı yapıldığı tespit edilen alanda başlatılan arkeoloji kazılarında Urartular dönemine ait içinde 13 pitos bulunan yeni bir anıtsal yapı grubu ortaya çıkarıldı.
Van'ın Tuşba ilçesinde polis ekiplerinin bir araçta yaptığı aramada Hristiyanlık mimarisine ait olduğu tahmin edilen tarihi eser niteliği taşıyan bir yapı taşı bulundu.
Ayanis Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan odada, kraliyet ailesinin duvarda süs olarak kullandığı değerlendirilen yaklaşık yaklaşık 2.700 yıllık bronz mimari kaplama levhası bütün halde bulundu.
Urartuların ilk yazıtı Madırburç'un bazı bilim insanlarınca iskele olarak değerlendirildiğine dikkat çeken YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Van Gölü'nün Urartular döneminde taşımacılıkta etkin şekilde…
Van'ın Tuşba ilçesindeki Urartu dönemine ait önemli eserlerden Ayanis Kalesi'nin arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından turizme açılması hedefleniyor.