Ötüken'deki kazı çalışmalarıyla keşfedilen İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kurucusu ve Bilge Kağan ile Kül Tigin'in babası İlteriş Kutluğ Kağan'a ait olduğu tahmin edilen yazıt, Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü 'nce Kırgızistan'da…
MEB Tevfik İleri Salonu'nda İlteriş Kutluk Kağan'ın anıt kompleksini keşfeden arkeoloji ekibinin de katıldığı görüşmede Millî Eğitim Bakanlığı ile Uluslararası Türk Akademisi arasındaki mevcut iş birlikleri değerlendirilerek yeni iş birliği…
Moğolistan'da keşfedilden İlteriş Kutluk Kağan’ın yazıtında okunan ilk metinler paylaşıldı ve Orhun Yazıtları, "Türk adının geçtiği en eski metin" olma ünvanını kaybetti.
Türk Dünyasını heyecanlandıran arkeolojik keşif haberi Moğolistan'dan geldi.
Uluslararası Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü'nün Ötüken bölgesinde yürüttüğü bilimsel keşif araştırmalarda, Kültekin ve Bilge Kağanın babası II. Göktürk…
Kazakistan’ın güneyindeki Türkistan şehrine 250 kilometre mesafede, yaklaşık 1300 yıllık eski Türk dönemine ait taş heykel bulundu.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) ilan edilen "2020 Bilge Tonyukuk Yılı", Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da video konferans sistemiyle düzenlenen etkinlikle başladı.
Moğolistan'ın Şivet Ulan bölgesindeki arkeolojik kazılarda, Göktürk Kağanlığı'nın kurucu boyu olduğuna inanılan Aşina Kağan boyuna ait damgalar, balballar ve arslan heykelleri bulundu.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Fransa'nın başkenti Paris'teki genel merkezinde "Büyük Bozkır: Kültürel Mirası ve Dünya Tarihindeki Rolü" başlıklı uluslararası forum düzenlendi.
Alınan kararlara göre; Türk ve akraba halkları milli müzeleri arasında bilimsel kurum oluşturulacak, Türk dünyası için evrensel değer taşıyan kültürel varlıklar listesinin hazırlanacak, Türk tarih ve kültürüyle ilgili müze teşhisleri oluşturulmaya…
Şivet Ulan külliyesinde yapılan arkeolojik kazılarda Türk tarihine dair önemli bilgiler elde edilirken, arkeologlar Türk tarihini yansıtan yaklaşık 20 eşya buldu.
Türkoloji Müzesi'nde Türk halklarının günlük hayatta kullandığı eşyalar, takı ve geleneksel kıyafetlerin yanı sıra Türkoloji alanındaki eski kitaplar da yer alıyor.
Moğolistan'da eski Türklere ait dokuz insan, dört hayvan heykelini keşfedildi.