Prof. Dr. Alexandra Sanmark: Vikinglerin Çin ve Hindistan ile bağlantıları vardı
Vikinglerin Ulaştığı En Uzak Yer Neresiydi?
Vikinglerin Ulaştığı En Uzak Yer Neresiydi?
Arkeolojik kazılarda keşfedilen, MS 10. yüzyıla ait Viking yelkenlisinin replikası "Saga Farmann", 3 ay sergilendiği Rahmi M. Koç Müzesi'nin ardından demirlediği Şehir Hatları Haliç Tersanesi'nde denizcilik tabiriyle "kışlayacak", ardından Akdeniz'e…
Norveç'teki arkeoloji kazısında bulunan, 10. yüzyılda inşa edildiği düşünülen "Klastadship" isimli Viking yelkenlisinin bire bir replikası "Saga Farmann", İstanbul Boğazı'ndan geçti.
Yarımburgaz Mağarası’nda 800 bin yıl öncesinde insanların yaşam izleri bulunan havzadaki Bathonea Arkeoloji Kazılarında, 9 bin yıllık tarım aletleri ve taş aletlerin üretildiği hammaddeler bulunurken, Hititlerin ve Vikinglerin İstanbul'da bıraktığı…
Norveç'te eriyen buzullar, Vikingler döneminden kalma bir dağ geçidini ortaya çıkardı.
İzlanda, bir zamanlar denizayısının farklı bir türüne ev sahipliği yapıyordu, ancak İskandinav yerleşimcilerin gelişinden sadece 500 yıl sonra, 14. yüzyılın ortalarında ortadan kayboldular
Küçükçekmece Gölü’nün kenarındaki Bathonea Antik Liman'ından Yarımburgaz Mağarası’na uzanan alanın İstanbul’un ilk ören yeri olmasını öneren proje Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunuldu.
Gözü kara, yağmacı ve kaba saba istilacılar olarak tasvir edilen Vikingler, dünyanın İngiltere toprakları başta olmak üzere, dünyanın pek çok yerinde dillerden, vergi sistemlerine kadar etkili olmuş bir kültürdü.
Evcil kedilere ait arkeolojik bulgular ve günümüzde yaşayan kedilerin kemik ölçümleri modern teknikler kullanılarak istatistiksel analizlerle yorumlandı. İlginç araştırma sonucuna göre, Danimarkadaki kedilerin kemiklerinin Viking çağından bugüne dek…
Sekizinci yüzyılda Avrupa'nın pek çok yerine istila seferleri düzenleyen Vikinglerin nüfuzunun genişlemesinde önemli rol oynayan faktörlerden biri de katrandı. Arkeoloji kazılarında bulunan fırınlar, Vikinglerin hayli yoğun miktarda katran üretimi…
Vikingleri filmlerde ve dizlerde genellikle kalkan duvarları ardında savaşırken görürüz. Oysa onların kalkanları çok da sağlam değildi ve düşmanları tarafından kolayca parçalanabilirdi. Bilimsel araştırmalar, Viking savaşlarını yeniden sahneleyen…
Sheffield Üniversitesi ve York Üniversitesi’ndeki arkeologların yürüttükleri arkeolojik araştırma, kampı binlerce Viking savaşçısı, kadın ve çocuk tarafından kullanıldığını işaret ediyor.
İsveç'te 9. yüzyıldan kalma Viking mezarlarında üzerinde "Allah" ve "Ali" yazılı giysi ve kumaşlar bulundu.
Vikinglerin efsanevi Valkyrie'ler dışında yer yüzünde de savaşan kadın savaşçılara sahip oldukları bilimsel olarak ispatlandı. Yüzyıldan uzun süredir erkek olduğu sanılan bir Viking savaşçısının iskeletinin kadın olduğu DNA testi ile…
Arkeologlar, Danimarka'daki halka şeklindeki beşinci Viking kalesini açığa çıkardı. Akılsız yağmacılara nazaran Orta Çağ Vikingleri’nin teknolojik gelişimleri bu surları inşa edebilecek kadar ilerdeydi.
Danimarka'da arkeoloji kazıları yapılan alanda bir kuyu içindeki kalıntılar arasında tunç çağından kalma üzüm çekirdeği bulundu. Önce taş parçacığı sanılan arkeolojik kalıntının yapılan incelemeler sonucu Danimarka'nın günümüze gelebilen en eski…
Profesör David Perry; Müslümanlara saldıran Portland katili, Jeremy Christian'ın neden Vikinglerin Vinland'ını kutsadığını sorgulayan yazısında, ırkçılık ile efsanelerin bağlantısı ve tarihi olayların doğru yorumuna dair kayda değer saptamalar var.…
Danimarka'da vikinglere ait gözetleme kulesi bulunması şaşırtıcıydı ama daha şaşırtıcı olan bu kulenin neyi gözetlemek için kullandığıydı. Tarihi Viking bilmecesi hayli merak uyandırıcı.
Zaman denizine yelken açmış oyuncak gemiden kalan tahta parçası bulundu. Norveçli fakir bir çiftçi çocuğunun oynadığı tahmin edilen, lüks oyuncağın bulunduğu alanda 7 çiftlik kalıntısı keşfedildi.
Danimarka'da bir mezar alanının, Kral Valdemar'ın büyük dedesi efsanevi Viking şefi Ulv Galiciefarer'in mezarı olabileceği iddia edildi.
Danimarka'nın Lolland adasında, içlerinde, üzerinde tanrı Odin'in tasviri yer alan kolyenin de yer aldığı 1500 yıllık altın objeler bulundu.
Viking bir ustaya ait olduğu sanılan kutunun içinden çıkan 16 demir el aleti, filmlere konu olacak şekilde hastaneye kaldırılarak röntgeni çekildikten sonra açılmak suretiyle sağlam olarak kurtarıldı.