Geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen "Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki Çivi Yazılı Tabletlerin 3 Boyutlu Olarak Taranması ve Boğazköy Tabletlerinin Yapay Zeka Tarafından Okunması Projesi" çerçevesinde şu ana dek Arkeolojik kazılarda elde edilen 2…
İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi, Avrupa Komisyonu’nca desteklenen UFUK AVRUPA Programı kapsamında, Avrupa’nın kültürel ve sanatsal ekosistemini desteklemek amacıyla yürütülen CULTURATI Projesi’nin STK, akademi, sanat ve teknoloji dünyasından yerli ve…
"Güçlendirilmiş Kalp", "Zaman Boyunca Fısıltılar", "Mistik Kuantum Şarkısı", "Ebedi Ayet", "Silikon Ruhlar", "Aria'nın Mirası", "Sanal Derviş", "Andromeda'nın Yankıları", "Sentetist'in Ode'u"... Bunlar yapay zeka Chatgpt'nin Rumi, Hafız-ı Şirazi,…
2022 yazında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında başlayan Antalya Hacımusalar Höyüğü İkinci Dönem Kazısının başkanlığını yürüten Doç. Dr. Bülent Arıkan, "Arkeoloji ülkemizde sosyal bilimler alanında değerlendirilse de tüm gelişmiş ülkelerde artık…
Tarihçi, filozof Yuval Noah Harari, "yapay zekâ çalışmaları, organik yaşamın gelişimiyle kıyaslanacak olursa henüz amip aşamasında. Yepyeni bir evrimsel sürecin hala ilk adımlarındayız. Bu, organik bir evrim değil. İnorganik bir zekâ ve organik…
Irak Müzesi ve British Museum ile işbirliği yapan Almanya’daki Ludwig Maximilian Üniversitesi Asuroloji Enstitüsü, okunması zor metinler, deşifre etmeye yardımcı olmak için bir yapay zeka botu geliştirildi.
Türkiye'nin Kültürel Mirasını dijital ortama taşıyarak geleceğe taşımayı ve araştırmacıların ihtiyaç duyduğunda daha kolay erişimi sağlamayı amaçlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yıl içinde hizmete sokmayı amaçladığı 3 önemli arşiv projesi var.…
Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki Çivi Yazılı Tabletlerin 3 Boyutlu Olarak Taranması ve Boğazköy Tabletlerinin Yapay Zeka Tarafından Okunması Projesi tanıtıldı
Restorasyon çalışmalarına da yardımcı olabilecek Epigrafi alanında ileri seviyede algoritmaya sahip Pythia, eksik kelime içeren yazıtlarda, boşluğu doldurabilecek 20 farklı öneride bulunabiliyor. Yapay zeka, Antik Yunan yazıtlarında eksik kelimeleri…
Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkan Yardımcısı Nurullah İşler, Osmanlı arşivinin, sadece Türkiye'nin değil Osmanlı Devleti hakimiyetinde yer alan 40'dan fazla ülkenin de arşivi konumunda olduğunu vurgulayarak, Cumhuriyet arşivinde 40 milyon…
Yapay Zekâ, Azerbaycan Türkçesi için geliştirilen ilk morfolojik çözümleyici MorAz sayesinde Türki Dilleri artık daha iyi anlayabilecek.
Tarihi Çin Seddi'nin restorasyonunda drone ve yapay zeka teknolojisi kullanılacak