Zerzevan Kalesi Arkeoloji Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, "Şu an yer üstü şehrini görüyoruz. Bu şehrin daha büyüğü ise yerin altında. Kalede yer altında büyük bir şehir var. Yer altı görüntülemeyle bunları tespit ettik. Yakın zamanda yer…
Mithras Tapınağı keşfedilmesinin ardından dikkatleri üzerine çeken arkeolojik kazı alanları arasına giren Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Dicle Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, “Yer altında devasa…
Diyarbakır'da Zerzevan Kalesi arkeoloji kazılarından çıkan takı ve motiflerden ilhamla Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan takı koleksiyonu İzmir'in tarihi Agora ören yerinde defile ile sergilendi.
Diyarbakır'da 9-12 Haziran tarihlerinde Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilecek Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ne katılacaklar kura ile belirlenirken, katılmak isteyenler arasında kadınların fazla oluşu dikkat çekti.
"Türk arkeolojisi bir ekoldür, Roma’yı Roma’da aramayın" diyen ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Roma Tarihine damga vuran önemli kentlerin ve isimlerin Anadolu'daki izlerinin önemine dikkat çekti.
Diyarbakır’daki arkeoloji kazılarından ABD’nin Kuruluş Sembolünü ve ilk sloganını taşıyan bir rozet çıktı. ABD’nin kuruluş yıllarına tarihlenen ve toprağın yaklaşık bir buçuk metre altından çıkan rozetin alana nasıl gelmiş olabileceği…
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nin, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi amaçlanıyor.
Roma döneminde "askeri yerleşim" olan ve gizemli bir dinin mensuplarınca kullanılan Mithras Tapınağı ile adını dünyaya duyuran kaleyi, geçen yıl 450 bin kişi ziyaret etti.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinin Demirölçek Mahallesi yakınlarındaki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen arkeoloji kazılarında, Asur dönemine ait 3 bin yıllık mühür ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Coşkun, 'Asur dönemine ait bulguların…
Zerzevan Kalesi incelemesinde; 41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sonuçları Sempozyumunun 17 - 21 Haziran'da Diyarbakır'da gerçekleştirileceğini hatırlatan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, sempozyumda 450 bildiri…
Arkeologlar, restoratörler, mimarlar, jeomorfologlar, antropologlardan oluşan Zerzevan Kalesi arkeoloji kazıları ekibinde çalışanların çoğu aynı bölgede yaşamış ve hayallerinin peşinden koşmuş isimler. Restoratör Azat Ekinci de onlardan…
Uluslararası Anıtlar Sitler Konseyi'nin Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında çekilen belgeselde Zerzevan Kalesi de yer alacak.
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bin 700 yıllık Mithras tapınağının bulunduğu Zerzevan Kalesi, ziyaretçi akınına uğruyor.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda Roma dönemine ait bin 500 yıllık yeraltı sığınağı bulundu.