Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) ve İş Bankası işbirliğiyle İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Teos Antik Kenti'nde yer alan meclis binası kalıntıları arasında düzenlenen Teos Satranç Şenliği'ne 9 ile 14 yaş arasındaki 24 öğrenci ve Büyük Usta Cemil…
Tarih boyunca ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetten izler taşıyan Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bulunan sarp kayalık üzerindeki Micingirt Kalesi, Orta Çağ'ın en şöhretli kalelerinden biriydi. Tek parça halinde sarp kayalık üzerinde dikkati çeken…
Komagene Krallığı'na ev sahipliği yapan kentlerden biri olan Adıyaman'daki Perre Anti Kenti'nde bulunan 1800 yıllık taban mozaiklerinin restorasyonu başladı.
Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alanın tespiti amacıyla yürütülen arkeoloji kazılarında yaklaşık 700 metal obje bulundu.
Neolitik dönemin önemli yerleşimleri arasında yer alan Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'nde arkeoloji kazılarında bulunan 2 metre 30 santimlik insan heykeli Taş Tepelerin gizemlerini hem artırdı hem de o dönem sanatıyla ilgili bilgilere yeni…
Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesindeki Apameia Antik Kenti antik tiyatrosunda süren arkeoloji kazılarında, aslan, kaplan veya panter gibi büyük bir kedi türüne ait çene kemiği parçası bulundu.
Şanlıurfa'da, 12 bin yıllık geçmişiyle Taş Devri tarihini aydınlatan Göbeklitepe arkeoloji kazılarında bulunan ilk boyalı yaban domuzu heykeli, Anadolu Ajansı ekibince kazı alanında görüntülendi. Göbeklitepe'nin "D yapısında" bulunan, kireç taşından…
Göbeklitepe'deki kireç taşından gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeli bulundu. Yüzeyinde boya kalıntıları görülen eser, Taş Devirne ait ilk boyalı heykel buluntusu oldu. Karahantepe'de ise bir insan heykeli çıkarıldı. Ölü bir insanı çağrıştıran,…
Hatay'ın Erzin ilçesinde İssos Harabeleri olarak da bilinen Epiphaneia Antik Kenti'nde 2006'da kurtarma kazısı olarak başlayan çalışmalar, Hatay Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.…
Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda suların çekilmesiyle tuz tesisi olarak kullanılan 2 bin yıllık tuz sahası gün yüzüne çıktı. Kaunos Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazıları sırasında 2005'te keşfedilen sahada, antik kent kazı heyeti inceleme…
Merkez Sur ilçesi Lalebey Mahallesi'nde bulunan ve geçmişte Süryani Kızlar Mektebi olarak kullanılan Meryem Ana Kilisesi'ne ait tarihi yapı, DİTAV Diyarbakır Şubesi tarafından 2 yıl önce başlatılan çalışma kapsamında restore…
Mısır'ın Luksor kentinde 26 yıl önce açılan Mumyalama Müzesi, antik Mısır dönemine ışık tutan yaklaşık 150 parça tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Müzede bazı firavunların yanı sıra antik Mısırlılar tarafından kutsal kabul edilen timsah, kedi, balık…
Mısır'da restorasyonu tamamlanan 1400 yıllık el yazması Kur'an-ı Kerim, başkent Kahire'deki Kitap Evi ve Ulusal Belgeler Kurumu'nda sergilendi. Deri üzerine yazılmış 32 sayfadan oluşan ve sahabe döneminde yazıldığı ileri sürülen Kur'an nüshası,…
Alexandria Troas Antik Kenti'nin iç limanı olarak inşa edilen ve sosyal medyada Kalpli Göl ve Pembe Göl olarak ünlenen gölde Küf Çeşitliliğinin Araştırılması adlı Bilimsel Araştırma Projesi ile mikroorganizmalar araştırılıyor. Dr. Öğretim Üyesi Tülay…
Muğla'nın Dalaman ilçesindeki Kalinda Antik Kenti'nde, bölgenin tarihine ışık tutacak arkeolojik kazı çalışmalarına devam ediliyor.
Van'da Urartular döneminde inşa edilen Çavuştepe Kalesi'nin kuzeyindeki nekropol alanında çenesinde bronz gem olan at iskeleti ortaya çıkarıldı. Arkeologlar, Türkiye'deki arkeoloji kazılarında ilk kez halka şeklinde bir at gemi bulunduğunu söyledi.…