Eskişehir'in kent merkezi yakınlarındaki Şarhöyük'te, 1989'dan bu yana süren ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2 yıl ara verilen kazı çalışmaları bu sene 15 kişilik ekiple Frigler dönemine ait tabakalarda…
2002 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek Ahi Evran Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi olarak ziyarete açılan Kayseri'de Taceddin Veli Mahallesi'ndeki zaviyesi, bu sene modern müzecilik anlayışıyla düzenlenerek yeniden ziyarete…
Konya'nın Sarayönü ilçesinde altyapı çalışmaları sırasında keşfedilen yer altı şehri, farklı uzunluklarda ve genişlikte tünellerle birbirine bağlanan 20 metrekarelik odalardan oluşuyor.
Taş ve mermerden oyularak yapılan lahitlerin geçmişi, Antik Çağ'a kadar uzanıyor. Sandık şeklindeki bu mezarların üzerinde ölünün kabartma heykeli ile süslemeler bulunuyor. Sanatsal motiflerle süslenen lahitlerde siyasi ve dini anlatılar tasvir…
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti'nde Tokat Müze Müdürlüğü'nce 1986'da sondaj kazılarıyla başlayan arkeolojik çalışmalar sürüyor.
Müzedeki altın Sultan Alparslan sikkesinin ön yüzünde 'Adil, Allah'tan başka ilah yoktur. Öncesi ve sonrası Allah'a aittir', arka yüzünde 'Muhammed Allah'ın resulüdür. Şahların Şahı İslam Meliki Muazzam Sultan Alparslan. O Allah, kendisine ortak…
34 yıldır kazı ve restorasyon çalışmalarının sürdüğü Van'ın Tuşba ilçesindeki Ayanis Kalesi'nde Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığında süren çalışmalarda birbiriyle bağlantılı 4 yeni oda ortaya…
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2021 yılına ilişkin Kültürel Miras İstatistiklerine göre, Türkiye genelinde müze sayısı geçen yıl 2020'ye göre yüzde 5,1 artarak 519'a çıktı. Bu müzelerin 210'u Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, 309'u ise…
İzmir Arkeoloji Müzesi'nin yoğun ilgi gören Görmediklerinizi Göreceksiniz projesinde bu ay ziyaretçilere bekleyen heykeller, Yunan mitolojisinin şarap ve bereket tanrısı Dionysos'a ait.
Kommagene Krallığı'nın merkezi olan Adıyaman'daki Perre Antik Kenti arkeoloji kazılarında açtıkları 1800 yıllık sandık mezardan 4 iskelet birden çıkan arkeologlar kısa süreli şaşkınlık yaşadı. İskeletlerin genç yaştaki insanlara ait oldukları tahmin…
Özenle bakımı yapılarak 166 yıldır Milli Sarayları aydınlatan şamdanların bakımını 6 kişilik uzman ekipten oluşan Avize Atölyesi yapıyor. Dolmabahçe Sarayı'nın Harem Bölümü'nde periyodik şekilde devam eden çalışmalarla 166 yıllık kristal şamdanlar,…
Fethiye-Kaş kara yolunun 5 kilometre batısında Muğla'nın Seydikemer ilçesinin Minare Mahallesi'ndeki Pınara Antik Kenti harabeleri; hamam, tiyatro, agora, tapınak ve yüzlerce kaya mezarı kalıntısıyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer…
Van'ın Tuşpa ilçesindeki Ayanis Kalesi'nde, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığında süren arkeoloji kazılarında ilk kez Urartulara ait bir kraliyet çöplüğü keşfedildi.
Arkeologlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Münster Üniversitesi iş birliğinde Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi Dülük Mahallesi yakınlarındaki antik kentte yürütülen arkeoloji kazılarının 2022 sezonuna başladı.
Geçen yılki arkeoloji kazılarında ilk kez sandık tipi mezara rastlanan, en ünlü neolitik çağ alanlarından olan Diyabakır'ın Ergani ilçesindeki Çayönü Höyük'te bu yıl 3 yeni sandık tipi mezar bulundu. Çok iyi korunmuş durumda bulunan sandık tipi…
Roma Bazilikası alanında 2017 yılından bu yana arkeoloji kazılarının sürdüğünü belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, "Şu ana kadar dört mezar açtık. Bu sene tespit ettiğimiz mezar sayısı ise en az altı. Yani toplamda 10'un üzerinde mezara…