Arkeoloji Fotoğraf Galerileri

Obo geleneği Elazığda yaşatılmaya çalışılıyor

Obo geleneği Elazığ'da yaşatılmaya çalışılıyor

Obo'ya farklı toplumlarda ovo, ova, oba, inuksuk da deniliyor. Mezar anıtı, merasim alanı, adak yeri, yön işareti olarak ve dini ayinler için de kullanılıyor. Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Nimri köyünün sakinleri, yörede kulluk olarak adlandırılan…

Fethiyenin Şovalye Adası

Fethiye'nin Şovalye Adası

Muğla'nın Fethiye ilçesinde sahilden görüş mesafesinde bulunan Şövalye Adası, tarihi kalıntıları ve sessizliğiyle bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. İsmini 15. yüzyılda bölgede bulunan Rodos şövalyelerinden alan adaya…

Patanideki tarihi Krue Se Camisi

Patani'deki tarihi Krue Se Camisi

Yapımına 16. yüzyılda başlanan Krue Se Camisi Tayland'ın en eski ahşap camisi. Mabed hem Ortadoğu hem de Avrupa mimarisini buluşturan bugünkü görünümüne 18. yüzyılda kavuştu ama hâlâ kubbesiz hizmet veriyor.

Aizanoi Penkalas Projesi ile antik kent kayıkla gezilecek

Aizanoi Penkalas Projesi ile antik kent kayıkla gezilecek

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde antik roma köprülerinin restorasyonu bittiğinde nehrin su seviyesi yükseltilerek, arkeolojik alanların Antik Çağda olduğu gibi iki köprü arasında kayıklarla gezilebilmesi sağlanacak.…

Hasankeyf Müzesinde arkeolojik eserler böyle sergilenecek

Hasankeyf Müzesinde arkeolojik eserler böyle sergilenecek

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde inşa edilen müzenin yapımı tamamlandı. Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde, Ilısu Barajı HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma Çalışmaları kapsamında baraj gölü sahasında yapılan arkeolojik kazılar…

Urartular tahılları ezerek böyle un üretiyorlardı

Urartular tahılları ezerek böyle un üretiyorlardı

YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Van'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi arkeoloji kazılarında bulunan 2 bin 700 yıllık ezgi taşı ile Urartuların tahıl ürünlerini nasıl öğüttüklerini uygulamalı olarak…

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü

Osmanlı döneminde hava tahminleri için 1868'de faaliyetlerine başlayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 150. yılını kutlarken, hem gözlem hem de eğitim açısından öne çıkıyor. İlk hedefi depreme yönelik…

Bayburtdaki doğal kehribar alanında fosiller bulundu

Bayburt'daki doğal kehribar alanında fosiller bulundu

Bayburt'ta köylülerin yıllardır çıra diye yaktığı alandaki maddenin doğal kehribar olduğunun tespit edilmesinin ardından MTA ile Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenleri tarafından iki ayrı saha çalışması yürütülüyor. Çalışmalarda çeşitli fosiller de…

Uşak Arkeoloji Müzesinde sergilenen eserlerden örnekler

Uşak Arkeoloji Müzesinde sergilenen eserlerden örnekler

Uşak Arkeoloji Müzesi'nde Karun Hazinelerinin yanı sıra Paleolitik Çağ'dan Cumhuriyet döneminin ilk yıllarına kadar eserler var. Akmonia, Selçikler, Sebastapolis antik kentlerinden çıkarılan eserlerin yanı sıra sikke bölümünde Osmanlı Bankası ve…

Sardes Antik Kenti: Paranın doğduğu yer

Sardes Antik Kenti: Paranın doğduğu yer

Tarihte ilk madeni parayı basan Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes Antik Kentine gelenler Lidya tümülüs mezarlıklarını, çok tanrılı dinler zamanından kalan ve iyi korunmuş, dünyanın en görkemli tapınaklarından Artemis Tapınağını, antik çağın en büyük…

Göreme Açık Hava Müzesindeki Karanlık Kilise freskleri

Göreme Açık Hava Müzesindeki Karanlık Kilise freskleri

Kapadokya bölgesindekitarihi Karanlık Kilise'deki Hz. İsa'nın doğumundan ölümüne kadar yaşamının işlendiği freskler, özel önlemlerle korunuyor. Göreme Açık Hava Müzesi içindeki Karanlık Kilise, İncil'in yanı sıra Musevilerin kutsal kitabı Tevrat'ta…