Körtiktepe'de tarım öncesi yerleşik hayat
İnsanoğlu'nun tarımla birlikte yerleşik hayata geçtiğine inanılırken, tarihi yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesine dayanan Körtiktepe'de insanoplunun daha tarıma başlamadan yerleşik hayata geçtiği tespit edildi.
İnsanoğlu'nun tarımla birlikte yerleşik hayata geçtiğine inanılırken, tarihi yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesine dayanan Körtiktepe'de insanoplunun daha tarıma başlamadan yerleşik hayata geçtiği tespit edildi.
Van'ın Gürpınar ilçesinde sarp kayalıklar üzerindeki Hoşap Kalesi'nde bu yılki arkeolojik kazı çalışmalarına başlayan kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, , Hoşap Kalesi'nin Urartulara ait olduğu konusundaki algının yanlış olunduğunu savundu.…
Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda kazı ressamı olarak görev alan Aydın Erkuş, tarihi yapıları çizimlerle ayağa kaldırmanın anlatılmaz bir duygu olduğunu söylüyor.
ünyanın en önemli su altı arkeoloji projelerinden olan Urla'daki Liman Tepe kazılarında tespit edilen Roma kenti, kazı çalışmaları sonrası arkeopark olarak turizme de hizmet verecek.
Sibirya'nın Kuzey Kutup Dairesinde kalan bölümünde yer alan Salekhard kentinde kirpikleri ve saçları dahi bozulmamış yaklaşık 900 yıllık kadın mumyası bulundu. 35 yaşlarında ölen Kutup Prensesi, yaklaşık üç düzine erkeğin bulunduğu mezar alanındaki…
Efsanelere konu olan bin yıllık şahmeran motifli kabartma, Kars Müze Müdürlüğünde ziyarete açıldı. Şahmaran, aslan, kadın ve yılan üçlemesinin yer aldığı muhteşem taş kabartma büyük ilgi görüyor.
Cumhuriyet döneminin ilk kadın arkeologlarından Sebahat Göğüş tarafından 1944 yılında kurulan, Paleolitik dönemden itibaren kesintisiz iskan gören Gaziantep'in, neolitik dönemden tunç çağına, Hititlerden Perslere, Roma'dan Osmanlı Devletine uzanan…
Arkeolojik bulgular; tarihte bilinen en eski şehir olan Çumra ilçesindeki Çatalhöyük'te, 4 bin yıl boyunca savaş yaşanmadığını gösteriyor.
Sudan'ın başkenti Hartum'un kuzeydoğusunda, UNESCO koruması altındaki 2 bin yıllık Sudan piramitleri, çölün ortasında sunduğu eşsiz manzarayla turistlerin ilgisini bekliyor.Başkentin yaklaşık 200 kilometre kuzeydoğusundaki Bagraviyah köyü…
Şanlıurfa'da bir projenin temel kazıları sırasında bulunan, Roma dönemine ait sarayın tabanına işlenen "Savaşçı Amazon Kraliçeleri" mozaiklerinin bulunduğu Haleplibahçe Mozaik Müzesi, ziyaretçilerine farklı bir atmosfer yaşatıyor.Kazılarda bulunan…
Akdeniz kıyısında yer alan ve patika yoldan yürüyerek yaklaşık 40 dakikalık zorlu bir yolculuğun ardından ulaşılan MÖ 41 ile 15 bin yılları arasında insanların yaşadığı mağarada o dönemdeki yaşantıyla ilgili buluntular gün yüzüne çıkarılmaya…
Antalya'nın Kaş ilçesinde "Acıların kenti" olarak bilinen Xanthos Antik Kenti, hem hüzünlü tarihi, hem de zamana meydan okuyan kalıntılarıyla ziyaretçilerine başka bir dünyanın kapılarını açıyor.
Burdur'un Ağlasun ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Sagalassos Antik Kenti, milattan önce 333 yılına dayanan geçmişiyle tarih yolculuğuna çıkmak isteyenleri ağırlamayı bekliyor.
Kilis'in Elbeyli ilçesinde yaklaşık bin 600 yıllık şapel ile kitabe ve taban mozaiği bulundu. Kaçak kazı sonucu bulunan şapel kalıntısında, erken Bizans dönemine tarihlenen taban mozaiği ortaya çıkarıldı
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesi'ndeki Stratonikeia Antik Kenti’nde 1977 yılında başlayan kazıların 40'ıncı yıl dönümü nedeniyle antik kentte tören düzenlendi.…
Antalya'nın Gazipaşa ilçesindeki Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, üzerinde "ANT" damgası yer alan mozaik ve çömleklerin bulunmasının, 2 bin yıl öncesinde markalaşma çalışmalarının başlandığına işaret ettiği belirtildi.…