1.300 yıllık Kıptice aşk büyüsü yazılı Antik Mısır papirüsü deşifre edildi

1.300 yıllık Kıptice aşk büyüsü yazılı Antik Mısır papirüsü deşifre edildi

Sidney'deki Macquarie Üniversitesi’nde bulunan Kıptice yazılmış yaklaşık 1.300 yıllık papirüsün üzerindeki metin çözüldü ve bir aşk büyüsü içerdiği anlaşıldı. Bir büyücülük kitabının parçası olduğu tahmin edilen papirüs Antik Mısırda sihir ve büyünün önemini geç dönemde de korduğunu gösteriyor.

Avustralya’nın Sidney kentindeki Macquarie Üniversitesi’ndeki papirüs üzerinde araştırma yapan Karoshi Dosoo, “Papirüsün en çarpıcı özelliği üzerindeki resmi.” diyor. İki kuş benzeri yaratık ve muhtemelen onları birbirine bağlayan bir penis resmi bulunan Antik Mısır papirüsü deşifre edildi ve sihirli bir aşk büyüsü ortaya çıktı.

Dosoo, bu papirüsün, Hıristiyanlığın Mısır’da yaygın olarak uygulandığı bir döneme, yani yaklaşık 1.300 yıl öncesine ait olduğunu tahmin ediyor.

Resimde, soldaki kanatlı yaratık, gagasını sağdakinin açık gagasına sokuyormuş gibi görünüyor. Sağdakinin kafasında bir çivi var gibi görünüyor. Bir kişinin uzanmış kolları ise yaratıkları kuşatıyor.

Her iki yaratık, zincir, bağ veya bir penis olabilecek bir şey ile bağlantılı. Sağdaki yaratık iki kulağa (ya da boynuza) sahip ve her iki yaratığın da bedenlerinin önünde tüy ya da pula benzeyen şeyleri var.

İki yaratık arasındaki küçük farkların, cinsiyet farklılaşmasını göstermek için bir girişim olabileceğini belirten Dosoo, sağdaki yaratığın dişi, soldakinin ise erkek olabileceğini söylüyor.

Resmin etrafında yer alan büyü metni, Yunan alfabesini kullananMısır dili olan Kıpti dilinde yazılmıştı.

Büyü metninin sadece parçaları yıllar içinde günümüze ulaşabildi, “Seni çağırıyorum… İsrail’in tanrısı Mesih…” Büyünün bir sonraki kısmı “yok olacaksın” sözlerini ve “Adem’in her çocuğunu…” sözlerini barındırıyor. Adem bazı dinlere göre Dünya üzerinde yaşayan ilk erkekti ve Cennet Bahçesi’nde Havva ile birlikte yaşamıştı. Daha sonra tanrı tarafından buradan atıldılar. Parçalanmış metin ayrıca İbranice İncil’e göre Kral Davud’a ihanet eden Ahitophel’den bahsediyor.

Papirüsteki büyü ne için kullanıldı?

Söz konusu papirüs, büyük bir metnin bir sayfası, muhtemelen bir sihirbaz tarafından kullanılan bir el kitabı gibi görünüyor.

Dosoo, “Bir gözlemci bakış açısından, resmin büyünün performatif yönünü geliştirmiş olabileceğini söyleyebiliriz. Müşteri tuhaf çizimleri, ritüelin yarattığı genel atmosfere ve izlenime etkileyici bir ek olarak bulabilir.” diyor.

Metin, büyünün tam olarak ne için kullanıldığını belirlemeyi zorlaştırıyor, ancak Dosoo, aşkla ilgili olabileceğine inandığını, belki de aşk üçgeni gibi karmaşık bir durumun söz konusu olduğu durumlarda ya da bir erkeğin evlenemediği bir kadına olan aşkıyla ilgili olabileceğini söylüyor..

Dosoo, “Mısır’da bulunan aşk büyülerinden söz eden Hıristiyan metinleri, çoğu zaman sorunun kadının erkeğe merhamet etmemesi değil, ona erişimi olmaması anlamına geldiğini, çünkü ailesi tarafından korunan ve gözlerden uzak tutulan genç bir bekar kız olduğunu ima eder.” diyor.
Gizemli köken

Papirüs Üniversiteye nasıl geldi?

Papirüs, Avustralya’nın Sidney kentindeki Macquarie Üniversitesi’nde ortaya çıktı, ama oraya nasıl ulaştığı bir sır. Üniversitenin, papirüsü kimin sattığını veya bağışta bulunduğunu gösteren bir kaydı yok.

Üniversite, 1972-1985 yılları arasında, satın alınarak veya bağışlanarak elde edilmiş yaklaşık 900 papirüslük bir koleksiyona sahip. 2007 yılına kadar üniversite papirüs satın almayı ya da bağış olarak kabul etmeyi bırakmadı.

Bu 900 papirüsün çoğu, 1970’lerde ve 1980’lerde Avusturya’da faaliyet gösteren tarihi eser satıcısı olan Anton ve Michael Fackelmann’dan satın alındı. Bu papirüsler arasında, yaklaşık 1.300 yıl öncesine dayanan uzun bir büyülü metin olan “Ritüel Güç El Kitabı” da bulunuyor. Bununla birlikte, bu el kitabı Fackelmanns’tan alınsa da, yeni yayınlanan büyülü papirüsün de onlardan olup olmadığı net değil.

Üniversitenin koleksiyon tarihi, akademisyenler için bir sorun teşkil ediyor. 1972’de bir UNESCO anlaşması, bir ülkeden çıkarılan eski eserlerin satışını yasakladı. Bu papirüs ve koleksiyondaki diğer papirüslerin Mısır’dan çıkarıldığı da kesin değil.

Üniversitedeki papirüslerin çoğu henüz yayınlanmadı. Yakın zamanda deşifre edilen bu papirüsün ne zaman alındığına veya kimler tarafından alındığına dair bilgi eksikliğine rağmen, komite papirüsü yayınlamaya karar verdi.

Erman Ertuğrul - arkeofili.com (Live Science. 24 Eylül 2018)


Benzer Haberler & Reklamlar