İran'ın kuzeyindeki tarihi ateş tapınağı; Espakhu Ateşgedesi, bölgede Sasani döneminden kalan tek yapı olarak ilgi uyandırıyor
İran'ın Kuzey Horasan eyaletinde bulunan Espakhu Ateşgedesi, bölgede Sasani döneminden kalan tek yapı olarak dikkati çekiyor.
İranlı tarihçi Peyam Mihnani, çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Espakhu köyünde yer alan tarihi ateş tapınağının özelliklerini AA muhabirine anlattı.
Tapınağın geçmişinin çok eski yıllara dayandığını belirten Mihnani, "Bu bina Kuzey Horasan eyaletinin kuzey bölgesinde Sasani dönemine (MS 224-621) ait tek binadır. O dönemde Zerdüştlerin ibadethanesi olan bina, yaklaşık bin 750 yıl önce inşa edilmiştir." dedi.
- Sasani dönemi eserlerinin tipik özelliklerini taşıyor
Yapımında taş, Horasan harcı ve ardıç ağacı kullanılan binada Sasani dönemi eserlerinin tipik özelliklerinden kubbe ve kemerler bulunduğunu dile getiren Mihnani, bu yöntemle yapının depremlere karşı dirençli şekilde inşa edildiğini söyledi.
Tarihi yapının 12 buçuk metre genişliğinde, 21 metre yüksekliğinde olduğunu aktaran Mihnani, şöyle devam etti:
"İbadet bölümü ve balkon olmak üzere iki bölümden oluşan binanın ibadet bölümü üzerindeki kubbenin açık olması dikkati çekiyor. 4 pencere kubbede 23 pencere duvar kısmında bulunuyor. Kuzey ve güneyde iki kapının bulunduğu tarihi eserin balkon tarafı sabah güneşinin doğuşunu karşılıyor."
Mihnani, ateş tapınağının 10 yıl önce İran Kültürel Miraslar ve Turizm Kurumu tarafından restore edildiğini, turistlerin tarihi yapıyı rahatça gezebilmeleri için Espakhu köyünde de restorasyon çalışmaları yapıldığını sözlerine ekledi.
Melih Ahıshalı- AA