Yaklaşık 60 yıldır Bişkek Ulusal Tarih Müzesi’nde sergilenen antik mumya, Kırgızistan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin arifesinde toprağa verildi.
2000 yıllık mumya, 1956’da bulunduğu köyde bir grup insan tarafından törenle toprağa verildi.
Bilim insanlarının yaklaşık 2000 yıllık olduğuna inandığı mumya, ülkenin kültür bakanının sadece bir “ceset” olarak adlandırmasının ardından uzak bir köyde sıradan bir “tören” ile gömüldü.
Kültür Bakanı Tugolbai Kazakov, mumyanın ne bir firavun ne de bir kraliçe olduğunu dolayısıyla ona göz kulak olmanın bir anlam ifade etmediğini söyledi. Kazakov ayrıca, Kırgızistan’ın mumyayı korumak için gerekli olanakları veya uzmanlığının olmadığını belirtti.
Ancak mumyanın gömülmesi, bakanın yakasını bırakmadı. Bir grup Kırgız bilim insanı, Kazakov’u vandalizm ile suçladı ve mumyanın mezardan çıkartılıp ve müzeye geri gönderilmemesi halinde dava açmakla tehdit etti.
Mumya, geçici bir tahta kutunun içine kondu ve 1956’da keşfedildiği Bişkek’in güneyindeki Kara-Bulak köyünde bir grup insan tarafından gömüldü.
Kültür Bakanlığı’na göre, mumya için geleneksel bir Müslüman gömme töreni gerekmiyordu, çünkü mumya İslam öncesi döneme aitti.
Gömme işlemi 14 Ekim’de gerçekleşti; bilim insanları, mumyanın müzedeki vakum odasına götürülmezse, aylar içinde parçalanabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Kırgız arkeolog Oroz Soltobaev, mumyanın gömülme kararını, bilimin sırtından bıçaklanması olarak yorumladı.
Tarih ve Kültür Varlıkları Enstitüsü’ndeki arkeoloji bölüm başkanı Kadicha Tashbaeva, bilim insanlarının Cumhurbaşkanı Almazbek Atambaev’den mumyanın derhal çıkartılmasını talep ettiğini söyledi.
Diğer bilim insanlarının yanı sıra Bishkek’teki bir basın konferansında konuşan Tashbaeva, cumhurbaşkanı gerekenleri yapmadığı takdirde meseleyi mahkemeye ve uluslararası kuruluşlara taşıyacağını söyledi.
Kırgızistan Kültür Bakanı Tugolbai Kazakov.
Seçimle birlikte görevden ayrılan Kırgızistan Eski Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, mumyanın gömülmesinin bir hata olduğunu ancak tekrar mezardan çıkartılmamasını önerdi.
Kültür bakanı ise, bunun için kendisini öldürseler bile ısrarla kararının arkasında durduğunu söyledi. Kültür bakanı ayrıca Kırgız bilim insanlarına savaş açtı ve son 60 yıl içinde mumya hakkında herhangi bir araştırma yapmadıklarını söyledi. (Türkiye’deki Müze ve Örenyeri Ziyaretçi Sayısında %40 Düşüş)
Bakan Kazakov, “Onu müzeye geri koyarsak bile mumya hakkında ne biliyoruz? Müzeyi ziyaret eden insanlara bu mumya hakkında ne söylemeliyiz?” dedi ve suçlamaların kendisini görevden etmek için yapıldığını söyledi.
“Buradaki savaş mumya için değil, benim pozisyonum için. Artık yoruldum. Eğer istiyorsanız mumyayı çıkarın.”
Erman Ertuğrul - Arkeofili.com