2018 Türk Dünyası Kültür yılı etkinlikleri törenle başladı

Kastamonu'nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması nedeniyle yıl boyu sürecek etkinlikler , Bahar Bayramı Nevruz kutlamaları ile birlikte başladı.

2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu'da nevruz ateşinin yakılmasıyla etkinlikler başlatıldı.

Nevruz etkinliklerinin ardınan akşam saatlerinde "Kastamonu 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti" açılış töreni gerçekleştirildi.

Açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, milletvekilleri, büyükelçiler, siyasi parti temsilcileri, Türk dünyasından gelen misafirler ile çok sayıda davetli katıldı.

Başbakan Binali Yıldırım Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen "Kastamonu 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti" açılış töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul'dan Şanlıurfa'ya, Edirne'den Kars'a kadar bütün şehirlerin farklı kültürleri ve farklı kültür miraslarının olduğunu söyledi.

İstanbul'un 2010'da "Avrupa Kültür Başkenti", 2013'te Eskişehir'in "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ve 2016'da Konya'nın "İslam Dünyası Turizm Başkenti" olduğunu anımsatan Başbakan Yıldırım, bu yıl da İstiklal Savaşı'nın kahraman şehri Kastamonu'nun "Türk Dünyası Kültür Başkenti" olarak bu şehirler arasında hak ettiği yeri aldığını belirtti.

Yıldırım, gelecek yıllarda daha birçok ilin turizm, kültür ve ortak medeniyet mirasının başkenti olarak yerini alacağını ifade etti.

Hep birlikte ortak tarihe ve kültür değerlerine sahip çıkmaya devam edeceklerini anlatan Binali Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bizim çalışmalarımız sadece kültür başşehri etkinlikleri ile sınırlı değil. Türk dünyası için özellikle hükümetlerimiz döneminde birçok hizmeti ifa ettik. TİKA eliyle, coğrafyamız ve ötesindeki tarihi eserleri ihya ediyoruz. Örneğin, Moğolistan'da Türk tarihi için çok önemli olan Bilge Tonyukuk anıtlarını koruma altına aldık. Ahmet Yesevi, Sultan Sencer gibi Türk dünyasının önemli şahsiyetlerinin türbelerini ihya ettik ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağladık. Türk tarihinin bilinen en eski yazılı kaynaklarının sergilenmesi için Orhun ve Bilge Kağan Müzesi'ni kurduk, hizmete açtık. TRT Avaz, bugün de bu etkinliği Türk coğrafyasında canlı olarak veriyor, Türk dünyasının sesi oldu, olmaya devam ediyor."

Yıldırım, Türk dünyasında geleneksel spor dallarının yaşatılmasına önem verdiklerini ve katkı sunduklarını da dile getirdi.

Yunus Emre Enstitüsü ile Türkçe öğrenimini yaygınlaştırmaya devam ettiklerini, Türk coğrafyasında binlerce kişiyi Türkiye'de misafir ettiklerini söyleyen Başbakan Yıldırım, "Türkiye olarak sınırlarımızın ötesine hizmette sınır tanımıyoruz. Ecdadın mirasına sahip çıkıyoruz. Dost ve kardeş ülkelerin değerlerini değerlerimiz bilerek, korumaya devam diyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, aynı zamanda Kastamonu'nun dünürü olduğunu, dolayısıyla bu şehre karşı Başbakan olmanın ötesinde özel bir sorumluluğunun da olduğunu aktardı.

Kastamonu'ya son 15 yılda neler yapıldığını anlattığı takdirde programın çok uzun süreceğini vurgulayan Binali Yıldırım, "Kastamonu'dan çıkıp kışın ortasında Ilgaz Dağı'nın ortasında yolda kaldığınızda Kastamonu'nun zorluğunu hep beraber yaşamışsınızdır. Bu sıkıntıyı ben de yaşadım ve o gün kararı verdik. 'Mutlaka Ilgaz'a tünel yapılacak ve artık Kastamonu yaz kış erişilir, ulaşılır hale gelecek' dedik. 15 Temmuz Tünellerimiz yapıldı, hizmet veriyor. Şimdi baraj yapılacak. O yolu da Kırık Tünelleri ile yeni bir yol haline getiriyoruz. Böylece Kastamonu-Ankara arası çok daha kısalmış olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Kastamonu Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen "2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti" açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kastamonu'nun Türk dünyası başkenti olmayı hak ettiğini tüm dünyaya göstereceğini söyledi.

Bugün aynı zamanda Nevruz Bayramı'nın kutlandığına işaret eden Bakan Kurtulmuş, "Kastamonu'da 4 saate yakın süren uluslararası bir etkinlik gerçekleştirdik. Nevruz Bayramı'nı kutladık. Nevruz hem önemlidir, hem öğreticidir. Nevruz yeniden doğuşu, yeniden dirilişi, farklılıklar ve çeşitliliklere rağmen bir olmayı, birlik olmayı gösterir." diye konuştu.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, " Kastamonu Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti açılış töreninde yaptığı konuşmada, bugünün Türk halklarıyla komşu ve akraba milletlerin en büyük bayramı olduğunu söyledi.

Nevruzun bolluk ve bereket anlamına geldiğini ifade eden Kaseinov, "Sayın Başbakanımız himaye ve desteğinizle sizden aldığımız güçle kültürümüzü daha güçlü şekilde tanıtıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımızın ev sahipliğinde muhteşem bir etkinlik hazırladık. Bu sene de kültür başkenti açılışımızı nevruz kutlamalarımızla yaptık. Geniş coğrafyamızdan yoğun katılımla nevruzun tüm renklerini sunduk." diye konuştu.

Kültür Başkenti unvanının Kastamonu'ya çok yakıştığını vurgulayan Kaseinov, "Kastamonu kültür başkenti olmayı sonuna kadar hak ediyor. Tarihi ve kültürel anlamda güçlü bir kent." ifadesini kullandı.

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, bugün Türk dünyasının kalbinin Kastamonu'da attığını söyledi.

Etkinliklerin yıl boyu süreceğini belirten Karadeniz, Kastamonu'yu en iyi şekilde Türk dünyasına tanıtmak istediklerini vurguladı.

Karadeniz, Mehmetçiğin Afrin'de elde ettiği başarı dolayısıyla bugün 2 bayramın bir arada kutlandığını dile getirdi.

Açılış konuşmaları ve Kastamonu tanıtım filminin ardından Türk dünyası sanatçıları tarafından gösteriler düzenlendi.

Programın ardından Binali Yıldırım'a, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov tarafından çini tabak hediye edildi.

AA



 


Benzer Haberler & Reklamlar