44. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeoloji Sempozyumu Nevşehir'de yapılıyor. Açılış konuşmaları ile başlayan sempozyumun ilk gününde paleolitik ve neollitik dönem arkeoloji kazılarında elde edilen bilgiler paylaşılıyor.
Bu sene Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde yapılmakta olan 44. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeoloji Sempozyumu açılış konuşmaları ile başladı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Konservatuarı öğretim üyelerinin verdiği müzik dinletisi ile başlayan açılış programı Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı'nın mesajının okunması ile başlandı.
Daha sonra kürsüye gelen Gaziantep merkezli Türk Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, Türkiye'deki arkeoloji kazı sempozyumlarının dünya çapındaki farkındalığın önemine değindi.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Türkiye'nin Arkeoloji camiasını üniversteisinde ağırlamaktan memnun olduğunu belirterek, Kapadokya'daki arkeoloji kazılarının ülke turizmi ve kültürel mirasına yaptığı katkının önemine vurgu yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, Güzel Atlar Ülkesi Kapadokya'da bu büyük bilgi şöleninin organize edilmesinden özellikle mutluluk duyduğunu belirtti. 1979 yılından bu yana süren dünyanın en uzunlu soluklu arkeoloji etkinliğine ev sahipliği yapan Türkiye'de arkeoloji kazı sayısının bu sene 750'ye ulaştığını, 202 yılında ise 800 kazı gerçekleştirileceğini söyleyen İneciköz, "sempozyumun öneminden bahsederek, Müzelerdeki yenileme çalışmaları ve müze ziyaretçi rakamlarında artış hakkında bilgi verdi.
Sempoyum daha sonra bilimsel oturumlarla devam etti. İlk oturumların başkanlığını Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, Prof. Dr. Necmi Karul, Eşref Abay, İsmail Özer ve Gizem Kartal üstlendi.
İlk gün Prehistorya kazılarının konu edildiği sempozyum 5 gün sürecek.