50 bin yıl önce toprağa işeyen Neandertallerin DNA'larına ulaşıldı!

Bilim insanları, on binlerce yıl önce yaşamış insansı türlerin DNA’sını, idrarını yaptıkları topraktan çıkarıp inceleyecek.

 

Dünyanın en iyi 3. Üniversitesi olarak nitelendirilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) teknoloji dergisi, antik DNA çalışmalarında çığır açıldığını duyurdu.

2023’ün en önemli 10 teknolojik gelişmesinden biri olarak gösterilen antik DNA analizleri, 10 binlerce yıl önce yaşamış insanların ve insanların akrabası Neandertallerin genlerini incelemeyi mümkün kılacak.

Sadece birkaç yıl öncesine kadar dahi bozulmamış, tam bir DNA örneğini kemiklerde ve dişlerde aramak zorunda kalan ve aksi takdirde analiz yapamayan bilim insanları, artık herhangi bir “DNA kırıntısı” dahi bulsalar gerekli analizleri yapabilecek.

MIT'nin yazdığına göre Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü bilim insanları, tarihöncesi insanların 50 bin sene önce idrarını yaptığı topraktan dahi DNA örneği çıkarıp inceleme yapabilecek. 2010'dan bu yana 5 bin 550 tarihöncesi insanın gen dizilimini tamamen ortaya çıkaran bilim insanları, antropolojik bulguları inceleyerek ortaya daha geniş bir tablo koyabilmeyi hedefliyor.

Örneğin 2 bin 500 yıl önceki savaş alanlarında bulunan kalıntılardaki DNA örnekleri, antik Yunan medeniyetinin aslında tek bir milletten oluşmadığını ortaya koydu. Tarihe bakış açısı haricinde DNA analizlerinin özellikle tıp alanında faydalı olacağı öngörülüyor.

MIT'nin aktardığına göre bilim insanları, insan DNA'sındaki bir mutasyonun, kara veba salgını döneminde hayatta kalma oranını yüzde 40 yükselttiğini tespit etti.

Tarih öncesinde dönemde hastalıktan ölmüş yahut geçirdiği hastalıklardan kurtulmuş insanların DNA dizilimlerinin analiz edilmesi, gelecekte tıp alanındaki çalışmalarda da çığır açılmasına yol açacak. MIT'nin görüştüğü Max Planck Evrimsel Antrpoloji Enstitüsü bilim insanları, antik DNA analizi çalışmaları konusunda oldukça iddialı.  

odatv4.com


Benzer Haberler & Reklamlar