Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve vakıf kültürünün zengin görselleriyle anlatıldığı müze tamamlandı.
BURSA: Osmanlı payitahtı Bursa'da, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan, kentteki 700 yıllık vakıf kültürünün zengin görsellerle anlatıldığı müze, kapılarını açmak için gün sayıyor.
Merinos Atatürk ve Kongre Merkezi'nde yapımına bir yıl önce başlanan ve 800 metrekarelik alanda hizmet verecek Vakıf Kültürü Müzesi, tamamlandı. Açılış için son hazırlıkların yapıldığı müzede, Osmanlı'dan bugüne vakıf sistemi zengin görsellerle anlatılıyor.
Bugüne kadar Bursa'da hizmet veren tüm vakıfların faaliyetleriyle ilgili bilgiye ulaşılabilecek müzede, Ulucami ve Yeşil Cami'den Irgandı Köprüsü'ne, Emirsultan Camisi önündeki tarihi çeşmeden Bursa kaplıcalarına kadar vakıf kültürünü yansıtan çok sayıda vakıf eserinin küçük bir örneği görülebilecek.
Bunların yanı sıra vakıflara ait tarihi objelerin de müzenin vitrinlerinde ziyaretçilere sunulacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın Türkiye'de vakıf kültürünün çıktığı topraklar olduğunu söyledi.
Vakıf kültürünün Hazreti Muhammed döneminde başladığına işaret eden Altepe, "Peygamberimizin başlattığı güzel bir kültür bu. Daha sonra bu kültürü bizim ecdadımız yaşatıyor. Osmanlı bu işi ele alıyor. Osmangazi, ilk vakfı Bursa'da kuruyor. Daha sonra Orhangazi'nin hanımı Asporça hatun başta olmak üzere tüm gelenler diğer vakıfları oluşturuyor." dedi.
Altepe, vakıf kültürünün Osmanlı'dan sonra Batı'da da önemli bir yer tuttuğunu, başta Almanya olmak üzere bazı ülkelerde bu kültürün çok yayıldığını anlattı.
Batı'da büyük firmaların hep vakıflara döndüğünü ifade eden Altepe, şunları kaydetti:
"Artık büyük fabrika ve işletme sahipleri tüm varlıklarını çocuklarına devretmiyor. Mirasından bir kısımını çocuklarına ayırıyor daha sonra tüm işletmeyi vakfa bırakıyor. Örnek olarak Robert Bosch gibi büyük firmalar vakıf oldu. Vakıflar başarılı bir şekilde büyüyerek devam ediyor. Bir yandan şirketler üretiyor, bir yandan büyüyor, bir yandan da gelirleriyle birlikte değişik alanlarda hizmet veriyorlar. Başta eğitim alanı olmak üzere ve özellikle sosyal yönden değişik kesimleri, engellileri, dar gelirli insanları, yoksulları desteklemek amacıyla... Batı bunu çok daha güzel bir şekilde kullanmaya başladı. İnşallah bizler de kendi topraklarımızda, vakfın ruhunun çıktığı bu topraklarda bunları tekrar canlandırırız."
Müze sayısı artıyor
Altepe, kendilerinin vakıf kültürünü yeniden canlandırmak adına kente Vakıf Kültürü Müzesi oluşturduklarını anlatarak, "Tarih başkenti olan Bursa'da değişik dönemlerdeki vakıflara ait eserler, parçalar burada sergilenmiş olacak. Bursa müzecilik konusunda gerçekten önemli bir adım attı. Biz göreve geldiğimizde 3 müzemiz vardı, şimdi artık elimizde 23 müzemiz oluyor ve 30'a doğru da çıkılıyor." diye konuştu.
Recep Altepe, müzeyi gezmeye gelenlerin, vakıf kültürünün Bursa'daki yansıması ve faaliyetlerini öğreneceklerini belirterek, vatandaşların Bursa'da, Yeşil Cami'yi, Ulu Cami'nin minberindeki güneş sistemini, Irgandı Köprüsü'nü hem canlı olarak hem de müzede örneklerini görebileceğini söyledi.
AA Hüseyin Yesilkavak